LUKA MIŠETIĆ – TWITER: Prisegnuli ste i da ste Hrvat, prema tome možete sudjelovati u izbornom procesu

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Luka Mišetić, ugledni američki odvjetnik hrvatskih korijena, na Twitteru je u svega nekoliko napisanih rečenica dezavuirao podvale koje je pred Vijećem sigurnosti UN-a izrekao stalni predstavnik BiH pri UN-u veleposlanik Sven Alkalaj, piše Hrvatski Medijski Servis.

Valja podsjetiti da je Alkalaja na tu dužnost postavio protuustavni i protuhrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Na primjer, rekli ste: “Ja, kao etnički Židov iz BiH, u ovom novom izbornom sustavu koji je nametnuo OHR, neću imati šanse adekvatno sudjelovati u izbornom procesu.” Ali uz to što ste Židov, prisegli ste i da ste Hrvat, prema tome možete sudjelovati u izbornom procesu”, napisao je Mišetić osvrćući se na izjavu u kojoj Alkalaj poručuje Američkom veleposlanstvu u BiH da će se zbog svog govora u UN-u ispričati građanima BiH ako oni dokažu koju je neistinu on u svome govoru izrekao.


Podsjećamo, govor Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a izazvao je mnogo interesa u bh. javnosti a analitičari ocjenjuju da je on bio sano sredstvo preko kojega Željko Komšić vodi ratove sa diplomatima i dužnosnicima zemalja zapadne Europe i SAD-a.

Alkalaj je oštro kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta te ga je optužio da je on izmjene izbornoga zakona koje je nametnuo osmislio uz asistenciju Republike Hrvatske.

Također, Alkalaj je za govornicom UN-a kazao on “kao Židov iz Bosne i Hercegovine, u ovom novom izbornom sustavu koji nameće Visoki predstavnik, neće imati jednaka prava, mogućnosti ili šanse da na adekvatan način sudjeluje u izbornom procesu”. Dodao je da je prema njegovom mišljenju “u Bosni i Hercegovini očito da netko pokušava stvoriti okruženje zasnovano na premisi ‘jednaki, ali odvojeni’ , koja je zasnovana na rasnoj i etničkoj diskriminaciji. Ovo je apsolutno neprihvatljivo”, kazao je Alkalaj.

Vratimo se ponovno na Mišetićev tweet, on je poručio da je Alkalaj prisegnuo i da je Hrvat te da prema tome može sudjelovati u izbornom procesu.

Valja podsjetiti da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske priopćilo 24. kolovoza 2007. godine da je Sven Alkalaj, tadašnji ministar vanjskih poslova BIH, primljen u hrvatsko državljanstvo 2006., na temelju članka 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno na temelju pripadnosti hrvatskom narodu.

Odjel za odnose s javnošću hrvatskog MUP-a objavio je tada priopćenje u vezi s državljanstvom Svena Alkalaja na molbu HINA-e, a nakon tvrdnje sarajevskoga tjednika “Slobodna Bosna” (sada isključivo djeluje kao internetski portal) da je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u ožujku 2007. godine tražio od tadašnje šefice hrvatske diplomacije Kolinde Grabar-Kitarović pomoć kako bi dobio državljanstvo Hrvatske te da je u tome na kraju i u uspio.

Također, valja podsjetiti da je spomenuti Alkalajev govor naišao na oštru osudu Američkog veleposlanstva u BiH.

-Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tijekom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava s mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao – naveli su u srijedu iz Veleposlanstva SAD.

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)