POVODOM DANA OSLOBOĐENJA KUPRESA: Otvorena izložba ‘Koracima branitelja’

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Kupreški ogranak Matice hrvatske u suradnji s Pastoralnim centrom kraljice Katarine i Hrvatskim domom Kupres u utorak je u prostorijama Pastoralnog centra organizirao izložbu slika iz Domovinskog rata Kupres 1992.-1995. pod nazivom “Koracima branitelja”, povodom Dana oslobođenja Kupresa.

Kako je za Fenu kazala predsjednica ogranka Matice hrvatske Kupres Ružica Hrnjkaš Živković, preko udruga proisteklih iz Domovinskog rata te na druge načine prikupljeno je oko 150 fotografija koje prikazuju Kupres u proteklom ratu, od sudbine njihovih ljudi do razrušenih obiteljskih kuća i sakralnih objekata.

Na početku izložbe pozdravne riječi i kratki osvrt na ta ratna vremena uputili su Hrnjkaš Živković i kroničar ratnog vremena i tadašnji župnik u Suhome Polju pored Kupresa fra Ćiro Lovrić koji je zbivanja s početka i tijekom rata zabilježio u svom dnevniku “Tisuću dana bez Kupresa”.

Izložbu je otvorio zapovjednik Kupreške bojne HVO-a Ante Smoljo-Žuro podsjetivši još jednom na ratna zbivanja kroz koja su stanovnici i branitelji Kupresa prošli tijekom ratnih godina.

Pritom je napomenuo kako o junaštvu i hrabrosti branitelja treba neprestano govoriti i postavljati ih kao uzor današnjim i budućim naraštajima.

Također je iskoristio prigodu i zahvalio svim nazočnima koji su iskazali poštovanje prema braniteljima Kupreške bojne.

Otvaranju izložbe prethodila je sveta misa, kao i paljenje svijeća te molitva za sve hrvatske branitelje na temeljima stare srušene crkve u Kupresu.

Isti dan na području općine Kupres obilježen je Dušni dan posjetom grobljima kao i spomen-obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima.

Fena/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori