POLITIČKO-DIPLOMATSKA DRAMA: Komšić od Alakalaja traži da na sjednici Vijeća sigurnosti UN napadne OHR i Schmidta?

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Prava političko-diplomatska drama odigrava se uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj će biti predstavljeno i izvješće visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o stanju u BiH.

Naime, kako neslužbeno doznaje Avaz, veleposlanik BiH pri UN u New Yorku Sven Alkalaj prije današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN u tajnosti je pozvao Gabriela Escobara, zamjenika pomoćnika državnog tajnika na sastanak i upozorio ga na sadržaj nacrta govora za sjednicu Vijeća sigurnosti UN koji je dobio, najvjerojatnije iz kabineta protuustavnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Alkalaj je, prema navodima Avazovog diplomatskog izvora, Escobaru rekao kako je dobio izričitu naredbu “svog šefa” da ga pročita, ali da on nije u potpunosti suglasan s time. Navodno se Alkalaj nakon toga povukao, računajući da bi mu takav govor mogao štetiti u nastavku diplomatske karijere, jer posjeduje i američko državljanstvo.

U spornom govoru, navodno, stoje oštre ocjene i žestoke kritike na račun Christiana Schmidta i osuda onoga što on radi u BiH korištenjem Bonskih ovlasti, u slučaju promjene Izbornog zakona u Ustava FBiH, uz podršku i američke administracije.

Kako puše Avaz, sa spornim nacrtom govora koji je procurio u nekim banjalučkim medijima nije bio upoznat ni ured predsjedatelja i prvog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, iako je morao biti.

Sporni nacrt govora Amerikanci su, kako doznaje Avaz, ocijenili kao izravnu podršku naporima Rusije i Dodika da ugase Ured visokog predstavnika i otvore vrata za rušenje Daytonskog sporazuma i secesiju Republike Srpske.

Prema informacijama Avaza, u tijeku je politička akcija usuglašavanja između kabineta Komšića i Džaferovića u smislu da se na sjednici Vijeća sigurnosti, umjesto Alkalaja, obrati ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. Njen govor, navodno, trebao bi biti znatno uravnoteženiji kada je u pitanju ocjena rada Christiana Schmidta.

Zanimljivo, danas je u medijima u BiH objavljen blog američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphyja u kojem je upozorio one koje nastoje srušiti Schmidta “da pažljivije razmotre posljedice takve akcije”.

Američki veleposlanik Murphy: Oni koji nastoje srušiti Schmidta i OHR trebali bi pažljivije razmotriti posljedice

 

NEW YORK/ Vijeće sigurnosti UN večeras o BiH

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori