DODIK: Michael Murphy nasrnuo i na moj osobni, i na integritet RS-a

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je neprihvatljivo da jedan veleposlanik, bio on i američki, “drži slovo članu Predsjedništva BiH, pa i ostalim liderima u BiH, prelazeći granicu ne samo dobrog diplomatskog ponašanja, već i osobne pristojnosti”.

Na pitanje da prokomentira pisanje veleposlanika SAD u BiH Michaela Murphyja na svom blogu da je “predsjednik Dodik, umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju, odabrao napadati dejtonski poredak i podriva državne institucije”, Dodik je odgovorio da je šteta što veleposlanik Murphy svojim istupima “pokazuje da je on u stvari strana u sukobu u BiH, a ne predstavnik države jamca Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je urušen ponajviše zahvaljujući predstavnicima SAD-a koji su posljednjih 30 godina ovdje dolazili u različitim ulogama”.

“Populizam koji pokazuje američki veleposlanik pričom o borbi protiv kriminala i korupcije je pokušaj da se prikrije da je upravo međunarodna zajednica kreirala rješenja protivno Dejtonskom sporazumu, koja ne da nisu dala rješenje za korupciju i kriminal, nego su postali izvor i korupcije i kriminala. Dakle, veleposlanik Murphy se buni i bori protiv onoga što su njegovi prethodnici kreirali kršeći međunarodni sporazum. Račune za međunarodne eksperimente bi poslao legalno izabranim političarima u BiH, koji nisu sudjelovali ni na koji način u kreiranju loših rješenja”, istaknuo je Dodik za Srnu.

Dodik je rekao da zadivljuje kako američki veleposlanik primjećuje što je on rekao na skupu građana Republike Srpske, a “ne primjećuje što od SAD favorizirana opozicija u liku SDS i PDP radi i govori danima”.

Dodao je da su neki od opozicionara upali i u prostorije SIP-a i uznemiravali članove tog povjerenstva, “ali veleposlanik očito ili potpisuje tuđe tekstove ili mu ne donose sve vijesti”.

“Ne želim vjerovati da samo prati što govori Milorad Dodik. Ali, ako baš prati što govori Milorad Dodik poručio bih mu na kraju da poštujemo SAD, njihovu snagu i moć, ali da prije svega poštujemo sebe i osobni integritet i integritet Republike Srpske, onakve kakva je dogovorena u Dejtonu. A veleposlanik je svojim tekstom nasrnuo i na jedno i drugo. Nadam se da će se brzo vratiti u okvire dobrog diplomatskog ponašanja, shvatiti da on ovdje nije domaćin nego gost. I to našom voljom”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy osvrnuo se u komentaru na blogu o rezultatima izbora 2. listopada, ali i na niz drugih tema koje se tiču izbornog procesa, odnosa političara prema građanima i stabilnosti države.

Osvrnuo se i na djelovanje Milorada Dodika.

“Sve drskiji napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika najočitiji su primjer toga. Umjesto da se fokusira na stvarna pitanja koja brinu građane – korupciju, slabu mogućnost zapošljavanja i inflaciju – predsjednik Dodik odabrao je napadati dejtonski poredak i podriva državne institucije. Sjedinjene Američke Države nikada nisu htjele ukinuti Republiku Srpsku. Korupcija je ono što smo htjeli ukinuti. Predstava koju je prošlog tjedna priredio predsjednik Dodik, napadajući Središnje izborno povjerenstvo zbog provođenja ponovljenog brojanja, nije ponašanje političara kojem je stalo do transparentnosti”, naglasio je Murphy.

 

Američki veleposlanik Murphy: Oni koji nastoje srušiti Schmidta i OHR trebali bi pažljivije razmotriti posljedice

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)