Featured Video Play Icon

BIVŠI ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE KOVAČ: BiH mora pokazati ozbiljnost za kandidatski status EU

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Dotaknuo se i uloge Republike u cijelom tom procesu, kao i političke situacije u našoj zemlji nakon što je Visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio dijelove Izbornog zakona i Ustava Federacije.

Nakon nedavnog posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, BiH je dobila novu dozu ohrabrenja u procesu pristupanja u Europskoj uniji.

Kovač također vjeruje kako je BiH mjesto u Europskoj uniji i naglašava kako je hrvatski narod najveći zagovornik tog procesa kao i da ima najviše interesa za to.

Osvrnuo se i na odluku Christiana Schmidta o nametanju dijela Izbornog zakona i Ustava Federacije. Iako nije u potpunosti provedena presuda Ustavnog suda u predmetu “Ljubić”.

Schmit je, naglašava Kovač, spriječio srednjoročno preglasavanje Hrvata kroz Parlament Federacije. A ta odluka je pomogla za barem dvije stvari.

Dodao je kako je godinama upozoravao kolege iz bošnjačkog korpusa da se hrvatski narod u političkom smislu ne može preskočiti niti preglasavati, jer je to jedna nečasna i neodrživa rabota.

Naglasio je kako je Republika Hrvatska zemlja koja najviše pomaže i pomagat će i dalje BiH na njenom europskom putu, kako zbog hrvatskog naroda koji živi u njoj, tako i zbog graničnih, ekonomskih, sigurnosnih i drugih pitanja.

Zaključio je kako Hrvati mogu ojačati svoj položaj u BiH uz još bolju suradnju s Hrvatskom. A za to je potrebno jačati međusobne ekonomske veze kao i gospodarsku prisutnost Hrvata u BiH, a uz to po Kovačevim riječima, vrlo važno je nastaviti raditi i na još više projekata prekogranične suradnje.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)