The Guardian: Kult Putina u Srbiji odraz je naroda koji još nije raščistio sa svojom prošlošću

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

„Za krajnje desne srbske nacionaliste sadašnje je stanje mira na Balkanu samo privremeno, a isto tako i granice. Oni i dalje sanjaju državu veliku Srbiju koja će obuhvatiti Kosovo, Crnu Goru, Republiku Srbsku i dijelove Hrvatske“, piše danas u autorskom prilogu u britansko dnevniku The Guardian, u sklopu serije tekstova o odnosu okolnih zemalja prema ruskoj agresiji na Ukrajinu srbski pjesnik Tomislav Marković. Tekst je objavljen pod naslovom The cult of Putin in Serbia reflects a nation that has still not dealt with its past (Kult Putina u Srbiji odraz je naroda koji još nije raščistio sa svojom prošlošću.)

 

Članak počinje otkrivanjem onoga što se dogodilo, a misli se na beogradski revolveraško-propagandni list Informer, najtiražniji tabloid u Srbiji, koji je na naslovnici dan nakon početka ruske vojne invazije na Ukrajinu objavio na naslovnici jako velikim slovima naslov: „Ukrajina napala Rusiju!“.

Marković upoznaje stranu publiku sa skupovima potpore Rusiji i njezinoj vojnoj agresiji, potpore Ruskoj pravoslavnoj Crkvi i ruskom predsjedniku Putinu u ime zajedničkog prvoslavlja i bratskih odnosa, a zatim tumači kako i kada srbski iščekuju imajući „san“ o velikoj Srbiji i dalje pred očima:

„Ostvarenje tog sna nije moguće kako sada stvari stoje, no nacionalisti su strpljivi. Nakon poraza u jugoslavenskim ratovima, povukli su se da bi lizati svoje rane, hranili se mržnjom prema svojim susjedima i održavali putem medija stanovništvo u stanju borbene pripravnosti. Da moraju čekati povoljan čas dok se međunarodne okolnosti ne promijene, jedan je od glavnih narativa ruske propagande za srbijansko tržište. Ta se propaganda provlači kroz kroz dio srbijanskih medije više od dvaju desetljeća.

Srbski ultranacionalisti čekali su da Rusija uđe u odlučujući sukob sa zapadnim antikristom, da porazi bezbožnu Europu i SAD te da uspostavi drukčiji svjetski poredak. Svoju su vjeru položili u Putina kao mesiju te ga zamišljaju kao dograđenu inačicu Slobodana Miloševića: kao vladara moćnog carstva s nuklearnim arsenalom na svom raspolaganju…“

Ostatak teksta može se pročitati na izvorniku na engleskom jeziku na ovoj adresi:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/oct/28/the-cult-of-putin-in-serbia-reflects-a-nation-that-has-still-not-dealt-with-its-past

Povezani sadržaji:

U Bršadinu kraj Vukovara postavljen spomenik četnicima

Napadnute i zastrašivane hrabre žene koje dižu glas protiv srbizacije Crne Gore

Brisani prostor N. Piskač: Dokumenti konsolidirane velikosrbijanske politike i peta kolona

  

The Guardian/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)