Plenković: Ne odgovaram za ono što je bilo, nego samo za ono što je sada!

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Plenković se ponaša kao onaj majmun sa svima poznate ilustracije odnosno karikature: zatvara oči da ne vidi istinu, zatvara uši da ne čuje istinu. Jedino što – za razliku od onoga majmuna – Plenković otvara usta da bi rekao kako ne priznaje istinu ili kako nikada nije ni čuo za onu istinu koja njemu ne odgovara ili zbog koje bi morao odgovarati. I, naravno, ne odgovara za ono što je bilo, nego samo za ono što je sada.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je jučer zahtjev oporbe da podnese ostavku iz razloga odgovornosti što su četiri bivša člana njegove vlade upravo optužena za kriminal. Njegovo obrazloženje glasilo je: Zašto bih podnio ostavku kada oni više nisu članovi vlade?

Takva “logika” neobična je logika. Po takvoj logici Plenković ne bi bio odgovoran ni za što ni u slučaju da budu optuženi svi članovi njegovih dosadašnjih vlada osim njega, samo ako to više nisu sadašnji članovi. Po takvoj “logici”, u slučaju da dozna za istražne radnje, a o optuženim članovima vlade i njihovim financijskim ili profesionalnim zloporabama brujili su prijašnjih mjeseci mediji, predsjedniku vlade bilo bi dovoljno na vrijeme izbaciti ih pravodobno iz svoje vlade i time on ni za što ne bi odgovarao. Ni on ni njegova vlada – zato što nitko od njih nije VIŠE član vlade. Ili zato što članova vlade trenutno uopće i ne bi u tom slučaju bilo.

Nadalje, po takvoj  “logici” Plenković uopće ne preuzima političku ni subjektivu ni objektivnu odgovornost za ono što su činili kadrovi koje je on sam odabrao ili koje je prihvatio u ekipu koja je, po definiciji, najodgovornije tijelo u državi pred Saborom, pravosuđem i javnošću. On samo smijeni ministre, ili članove raznih drugih tijela koje je sam postavio ili odobrio njihovo postavljanje, i – problem je time riješen, on tu više nije ni za što kriv.

Plenković se ponaša kao onaj majmun sa svima poznate ilustracije odnosno karikature: zatvara oči da ne vidi istinu, zatvara uši da ne čuje istinu, jedino što – za razliku od onoga majmuna – otvara usta da bi rekao kako ne priznaje istinu ili kako nikada nije ni čuo za onu istinu koja njemu ne odgovara ili zbog koje bi morao odgovarati. I, naravno, ne odgovara za ono što je bilo, nego samo za ono što je sada.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)