DRUGI PIŠU – THE BOSNIA TIMES: Netko će morati raskrinkati političku sfingu zvanu Željko Komšić. Sve njegove pobjede pretvorit će se u naše poraze

Vrijeme:3 min, 31 sec

 

Ništa novo, rekli bismo, kad su u pitanju izborne krađe u Bosni i Hercegovini. Sve je već viđeno i sve je ovo repriza postkomunističkog grozomornog sna u koji su utonuli građani nove nezavisne države, a bivše komunističke republike. Ipak postoje neke zanimljivosti koje upadaju u oči, a o kojima se, za divno čudo, u Sarajevu šuti, piše The Bosnia Times, čiju analizu prenosimo u nastavku:

-Kako to, na primjer, da građani prosvjeduju samo u Sarajevu i u Banjoj Luci, a u Mostaru hič haber – sve im potaman. Iako se motivi prosvjednika u Banjoj Luci i u Sarajevu dijametralno razlikuju, izazvani su izbornim rezultatima i odlukama. Sarajlije je naljutio visoki predstavnik Christian Schmidt svojom posljednjom odlukom, jer je visoki predstavnik, kako ih je uvjerio “građanski” vođa Željko Komšić, prohrvatski nastrojen.

A zar nije paradoksalno da Komšića odluka visokog predstavnika nije ni okrznula?! Taman je donesena kad je on bio siguran u svoju još jednu pobjedu. A kad bude stvarno korigiran izborni zakon tako da će anulirati “rupu u Daytonu” po kojoj se više nikad nitko neće moći kandidirati na način kako se do sada Komšić kandidirao, on će biti u debeloj mirovini, daleko od politike i problema građana u koje ih je uvalio svojom ovakvom politikom. Za utjehu građanima, a i da se „vlasi ne dosjete“, uložio je apelaciju Ustavnom sudu dobro znajući da će biti odbijena jer je OHR vrhovna institucija u BiH kad je ovakva problematika u pitanju.

U Banjoj Luci prosvjeduje i pozicija i opozicija, optužujući se međusobno da su njihove kandidati pokradeni. Ima dosta prigovora i žalbi i od strane bošnjačkih stranka, ali nitko nije toliko ljut da bi izveo svoje pristaše na ulice. Samo je kod Hrvata sve mirno. Kod njih se ne buni ni pozicija, ni opozicija. Ispada da su Hrvati najpošteniji i da ne kradu jedni od drugih. A najzanimljivije je da nitko nije pokrao glasove ni Željki Komšiću, odnosno njegovom DF-u.

Baš, kako to da su i na prošlim Općim izborima, kada je pokradeno pola milijuna glasačkih listića, samo kod Komšića svi listići bili na broju?! On ne djeluje kao radoholičar i predan stranački lider koji bdije nad svakim imenom u stranci i sastavu biračkih odbora. Tko mu je onda tako dobro čuvao glasačke listiće? Da, on je uspio na prošlim izborima progurati svog podanika Željka Bakalara za šefa SIP-a, ali ni on nije svemoguć da bi mogao osigurati da uslijed opće krađe lopovi poštede samo Komšića

Stoga, razložno je sumnjati da tu postoji neka veoma ozbiljna politička čavrlama i ujdurma u kojoj se krije konačan odgovor na pitanje kako to da je Komšić postao najuspješniji političar i stranački lider koji je hodio Sarajevom od kada je postao glavnim gradom države.

Jedina njegova referenca uopće je to što je bio borac Armije BiH i da je nositelj priznanja „Zlatni ljiljan“. Inače je postratnu karijeru započeo kao vlasnik videoteke. Potom je bio zamjenik načelnika općine, pa veleposlanik, da bi se vinuo u Predsjedništvo BiH, gdje ima duži staž od Alije Izetbegovića.

Povrh svega postao je ikona sarajevskog političkog mainstreama da mu sve progledaju kroz prste. On na primjer ne zna engleski jezik. I to mu nitko ne zamjera. Dok je ta ista medijska čaršija raskivala Denisa Bećirovića na društvenim mrežama jer je u debatnoj emisiji odbio izgovoriti jednu rečenicu na engleskom jeziku. I to nije učinio kako bi sakrio neznanje engleskog, već je skužio igru da je voditelj prorežimske televizije FTV ranije dojavio Bakiru Izetbegoviću da naštreba jednu rečenicu kako bi je mogao tečno izgovoriti pred kamerama.

Komšić, na primjer, zna i to javno govori da je Sarajevo postalo grad kokaina, ali ga se to ne tiče:„Ma, hajte, molim, vas“! On dobro zna da tajkuni minimalno godišnje ukradu 2 milijarde maraka, ali ga se to ne tiče: „ma, hajte, molim vas!“. On zna za politička ubojstva u Sarajevu, ali ga se to ne tiče: „Ma, hajte, molim vas!“ Važno je da on živ i zdrav, bez pratnje može prošetati Vilsonovim šetalištem sutradan nakon što SIP proglasi njegovu pobjedu.

Boga mi, nekad će neko morati raskrinkati političku sfingu zvanu Željko Komšić. Nažalost, već je prekasno – sve njegove pobjede će se pretvoriti u naše poraze, zaključuje The Bosnia Times.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)