Featured Video Play Icon

VIDEO/VLAISAVLJEVIĆ: Ovo je obračun s Hrvatima koji isključivo ima ratne ciljeve – vlastita nacionalna država Bošnjaka pod svaku cijenu

Vrijeme:1 min, 37 sec

„Hrvatski narodni sabor ima kapaciteta da se odupre bošnjačkoj politici jer je njihova politika argumentacije, uvažavanja i još važnije držanja dogovora pravi put“, kazao je nakon što godinama nije istupao u medijima za Kompas RTV-a Herceg-Bosne profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. sc. Ugo Vlaisavljević.

„Ne bi trebalo isključiti ni građanski neposluh ni prosvjede Hrvata ako dođe do situacije da se ovo kontinuirano i u beskraj nastavlja. Sva pravna građanska sredstva su onda u opciji. Apsolutno smatram to, u takvoj kritičnoj situaciji koja je ovdje na pomolu, i neophodnim“, naglasio je.

Dr. sc. Vlaisavljević ističe kako je nedopustivo da Hrvati ostanu nijemi i prijeđu preko otete pozicije u Predsjedništvu BiH. „Simbolička vrijednost, temelj države ogleda se na vrhu u Predsjedništvu BiH“, dodao je i kako je pesimist jer među intelektualcima u bošnjačkoj zajednici ne vidi nikoga tko bi htio poštovati konstitutivnost naroda.

Kaže kako jednakopravnost jedino može i držati BiH na okupu. „Fenomen Komšić je nacionalni vitalni interes za nacionalnim entitetom umjesto Federacije, a to je najveća prijetnja BiH. U vitalnom interesu bošnjačkog naroda je da presuda Ustavnog suda bude zanemarena. Sada je pitanje zašto je uznemirujuće i nedopustivo da se konstitutivnost uzme kao natkrovljujuće načelo? Pa zbog nacionalnog interesa. A on je nacionalna država Bošnjaka. Bukvalno, ovo je obračun s Hrvatima koji isključivo ima ratne ciljeve. Vlastita nacionalna država pod svaku cijenu i na svaki način“, kazao je dr. sc. Vlaisavljević.

Smatra kako je za BiH najbolje rješenje federalizam i da bi se trebali ugledati na Kanađane. „Habitus federalizma je sposobnost uvažavanja mogućnost priznavanja drugoga u njegovom sasvim jasnijoj drugačijosti. U hrvatskom stranačkom korpusu ima shvaćanja federalizma jer žele jednakopravnost, a vitalni nacionalni interes Srba i Bošnjaka je daleko od toga. Jednakopravnost je rješenje“, naglasio je dr. sc. Vlaisavljević.

Na kraju je poručio kako je Mostar prelijep grad u kojem vidi dosta optimizma. „Volio bih da sam Mostarac“, poručio je dr. sc. Vlaisavljević.

hms/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori