PODIGNUTA OPTUŽNICA Afera po babi i stričevima: Za što se sve terete Horvat, Aladrović, Tolušić i Milošević?

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Horvat se tereti da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se terete da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se tereti da 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) urgirao za dva nezakonita zapošljavanja.

Hrvatsko pravosuđe doživjelo je još jedan svoj tzv. povijesni trenutak, a ovaj se očituje u tome što su po prvi puta i to zajedno optužena četiri ministra iz jedne Vlade, a jedan od tih ministara je  bio i uhićen u vrijeme dok je još bio ministar. Riječ je o Darku HorvatuJosipu Aladroviću Tomislavu Tolušiću, trojici sada bivših HDZ-ovih ministara iz Vlada Andreja Plenkovića te Borisu Miloševiću iz HDZ-ovog koalicijskog partnera SDSS-a, koji je bio potpredsjednik Vlade, a sada sjedi u Saboru. Optužnicu protiv njih četvorice te Ane MandacDamira JuzbašićaKatice Milošević Velimira Žunca u aferi ” Po babi i stričevima” podigao je USKOK, potvrđeno je sa zagrebačkog Županijskog suda.

Zbog uhićenja Horvata u veljači ove godine, te istrage koja je tada pokrenuta protiv Aladrovića, Tolušića i Miloševića, Plenković je bio prisiljen raditi rekonstrukciju Vlade. Kada je ta istraga pokrenuta Tolušić više nije bio u Vladi no i on je kasnije bio uhićen jer ga EPPO sumnjiči za zloporabu EU fondova i ta istraga još nije okončana. U međuvremenu Horvat se nedavno zaposlio u Končaru, Milošević vratio u Sabor kao zastupnik, dok Aladrović, prema pisanju medija, pokreće novi posao s bratom Tomislava Ćorića, još jednog Plenkovićeva ministra koji je samoinicijativno otišao iz Vlade i sada je u HNB-u, a nedavno je ispitivan kao svjedok u istrazi oko Vjetroelektrana. Tom istragom je svojevremeno bila obuhvaćena i Ana Mandac, nekada Horvatova desna ruka. U međuvremenu je istraga za Vjetroelektrane  razdvojena na dva dijela, a u jednom je Ana Mandac optužena s 20-ak osoba,  među kojima su i Josipa Rimac, nekadašnja zvijezda HDZ-a, gradonačelnica Knina i državna tajnica te Gabrijela Žalac, još jedna bivša Plenkovićeva ministrica, koja je kao i Tolušić svojevremeno bila uhićena jer i protiv nje EPPO vodi istragu. Ana Mandac je u tom dijelu priče nedavno priznala krivnju te se nagodila s USKOK-om. Uvjetno je osuđena na 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Što se pak tiče novih optužbi povezanih s njom i ministarskim pokerom asova, terete se za zloporabe povezane s dodjelom potpora. Žunac je bio državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, Katica Mišković, ravnateljica uprave za potpomognuta područja dok je Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Horvat se tereti da  je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac,  nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran. Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se terete  da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani. Aladrovića se tereti  da 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) urgirao za dva nezakonita zapošljavanja.

 

 

Ivana Jakelić/VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)