PITANJE POPUNE USTAVNOG SUDA FBIH DO KRAJA RASKRINKALO BOŠNJAČKI NACIONALIZAM Izbor suca složno su blokirale sve bošnjačke stranke, od SDA do SDP-a

Vrijeme:3 min, 20 sec

 

Ustavni sud Federacije BiH deblokiran je nakon što je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH potvrdio odluku predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare o imenovanju troje sudaca Ustavnog suda FBiH – Mirka Milićevića, Ajše Softić i Branimira  Orašanina, piše Večernji list BiH.

Sporan četvrti sudac

Imena troje sudaca iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda nakon tri godine usuglašena su s potpredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem. Oko prijedloga za četvrtog suca s liste Dubravka Čampare iz reda ostalih, otkrio je novinarima nakon nedavne sjednice Doma naroda predsjednik Čavara, nije postignuta suglasnost te je ostavljeno Domu naroda da ga imenuje u skladu s odlukama koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt.

Prema jednom od amandmana na Ustav FBiH koje je proglasio visoki predstavnik, u slučaju nepostojanja suglasnosti predsjednika i potpredsjednika FBiH, nedostajuće suce imenuje Dom naroda većinom glasova nazočnih izaslanika na sjednici. Biraju se s liste uspješnih kandidata koju je sastavilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH iz reda relevantnog konstitutivnog naroda ili ostalih. Ustavom FBiH definirano je da Ustavni sud, koji ima devet sudaca, mora imati najmanje po dva suca iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda te najmanje jednog suca iz reda ostalih. Prema sadašnjem sazivu, od pet sudaca Ustavnog suda, jedan je iz reda ostalih, dva iz reda hrvatskog naroda, od kojih jedan sudac uskoro ide u mirovinu, jedan je sudac iz reda bošnjačkog i jedan iz srpskog naroda. Imenovanjem troje sudaca iz reda triju konstitutivnih naroda zadovoljena je ustavna odredba po kojoj će Ustavni sud FBiH imati najmanje po dva suca iz reda konstitutivnih naroda te jednog iz reda ostalih. No, u praksi to znači da nedostajući sudac može biti iz bilo kojeg od triju konstitutivnih naroda, kao i iz reda ostalih, a ne isključivo iz reda bošnjačkog naroda kako to tumače predstavnici bošnjačkih stranaka koji su u konačnici i blokirali izbor četvrtog nedostajućeg suca.

Dan uoči sjednice Doma naroda Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka, najavljivao je premijeru odluka koje je u izbornoj noći donio visoki predstavnik Christian Schmidt te otvoreno najavio borbu da nedostajući deveti sudac bude iz reda bošnjačkog naroda. Premijera se dogodila, ali ona ne ide na ruku bošnjačkim strankama koje su iskazale otvorenu netrpeljivost prema Uredu visokog predstavnika te isključivost prema popunjavanju Ustavnog suda FBiH ultimativno tražeći da nedostajući sudac bude Bošnjak. Čak je i na pitanje novinara može li deveti sudac biti iz reda hrvatskog naroda Duvnjak novinarku RTV-a Herceg Bosne optužio da je stranački i navijački nastrojena. Pouka njegova ispada je jasna, ono što je Bošnjacima i njihovim političkim predstavnicima dopušteno, drugima nije. Tako je Duvnjak, kao predsjednik Kluba Bošnjaka i kadar SDA, sebi dao za pravo kalkulirati o nacionalnoj pripadnosti nedostajućeg suca, u čemu su ga bošnjačke stranke podržale, uključujući i SDP koji se predstavlja multietničkim, dok je drugima, prema Duvnjaku, spomenuti ustavnu odredbu da se Ustavni sud popuni i sucima iz reda drugih naroda izričito zabranjeno.

Žele političku dominaciju

Uvidjevši da izbor nedostajućeg suca neće završiti kako su planirali, čelnici bošnjačkih stranaka, od SDA do SDP-a, najprije su tražili dodatna objašnjenja od OHR-a, potom prekid sjednice i stanku s koje se nisu vratili te je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović, zbog nedostatka kvoruma, bio prisiljen prekinuti nedavno zasjedanje ovoga Doma.

Da bošnjačkim unitaristima Schmidtove odluke nikako ne idu na ruku, jasno je i iz činjenice da se s imenovanjem nedostajućeg suca ne može odugovlačiti unedogled, kao što su to uradili, primjerice, s imenovanjem ravnatelja Federalne uprave policije. Bio je to i jedan od razloga prosvjeda koji je u ponedjeljak održan ispred OHR-a, a na kojemu su tražili da Schmidt povuče donesene odluke. Izbor sudaca Ustavnog suda FBiH bio je ne samo premijera Schmidtovih odluka koju je najavio Duvnjak nego i završni čin potpunog raskrinkavanja bošnjačke politike dominacije i pretvaranja Federacije BiH u entitet bošnjačkog naroda. A u njoj svoju ulogu imaju sve bošnjačke stranke, od SDA do onih koje se predstavljaju građanskima.

Matija Perić/vl/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)