CURA INTERVENTNOG POLICAJCA: Huligani traže da ih država zaštiti jer su išli protiv države, policije, građana. Pa gdje mi to živimo?!

Vrijeme:10 min, 5 sec

 

 „Damatinski portal“ objavio je potresno pismo „cure interventnog policajca“ kojega se na temelju neprovjerene video-snimke sumnjiči da je sudjelovao u udaranju navijačkog huligana dok je ovaj ležao na tlu. Pismo prenosimo u cijelosti zato što upozorava na vrlo neugodnu i opasnu stvarnost u kojoj rade hrvatski policajci, na njihov položaj i status, na zahtjevne poslove i ugroze s kojima se suočavaju, a zbog kojih strepe njihove obitelji i bližnji, dok oni štite sigurnost sviju.

 

Cura sam interventnog policajca koji je sudjelovao u događaju koji već dva dana puni novinske stupce. Imam potrebu reći par riječi o tim zvijerima, kako ih nazivaju gospoda huligani.

 

Ta zvijer je završila Policijsku akademiju, mjesto koje upisuju u glavi zdravi momci koji su prošli psihičku i fizičku provjeru. Stega, vojnički režim, loša prehrana, malo sna, održavanje fizičke spremnosti iz dana u dan, borbe sa samim sobom da se uspije, izdrži, nauči… oblikuju njihov karakter koji se očituje u samodisciplini, poštivanju autoriteta, navikama redovitog treninga, izostanku alkohola, duhana i ostalih poroka. Dok njihovi vršnjaci vise po ulicama, opijaju se po klubovima i prate voljenog   Hajduka na gostovanjima pušeći travicu na odmorištima, oni se školuju da bi sutra ja i vi mogli nazvati 192 kad nastupi hitni problem. Kad su sve to prošli i prisegnuli Lijepoj našoj da će to biti njihov životni poziv, način života kojeg će obavljati časno, da će biti povjerenje i sigurnost svima nama, idu raditi.

 

Rade u postajama, pretrpani su poslom, malo ih je, a pokrivaju velika područja za nikakvu plaću. Neto plaća policajca vježbenika je 3.852,46 kn, dok policajac s položenim državnim ispitom ima 4.342,39 kn. Policajac ima manji koeficijent od svih ostalih uniformiranih djelatnosti, a ‘prva je crta obrane’ kad god se nešto dogodi. Zašto?!

Nakon što je prošao svoj put u temeljnoj policiji, nagledao se svega i svačega, odlučuje biti interventni policajac. Da bi to postao, mora zadovoljiti zahtjevne  psiho-fizičke provjere i ući u uski krug najboljih. Da bi zadovoljio te fizičke provjere nije prestao trenirati, odricati se slobodnog vremena u korist toga i unatoč napornim noćnim i dnevnim  smjenama u kojima se ne staje. I tako je postao zvijer. Dopustite da vam objasnim čemu služe te zvijeri.

 

Oni osiguravaju visoko rizična javna okupljanja, nasilne prosvjede, demonstracije, nogometne utakmice itd. Što to znači? Kad razularena masa poludi i krene npr. razbijati izloge vaših trgovina, vaše automobile ili bacati kamenje koje može doletjeti vašem djetetu kojeg držite za ruku i slučajno tu prolazite, oni dođu i to spriječe. Biste li vi stali pred tu masu koja se otima kontroli i branili svoj automobil? Ja ne bih. Nemam muda. Ali očekujem da to netko riješi. Da spriječi huligane u divljanju. Oni sprječavaju narušeni javni red i mir da možemo mirno spavati i sigurno šetati ulicama grada. Djeluju u slučajevima opasnosti prouzročenih elementarnim nepogodama, poplavama, požarima te sudjeluju u spašavanju u nepristupačnim terenima uz primjenu specijalne opreme i tehnike. Zanima me da huliganima gore kuće bi li onda zvijeri bile dobrodošle? Ajmo dalje. Rješavaju visoko rizične situacije tipa uhićenja opasnih počinitelja kaznenih djela. Znači netko šeta gradom s ‘kalašem’ ili traži se silovatelj i zna se da je negdje po gradu ili treba uhvatiti nekog dilera, događaju se obračuni narko-skupina ili muž mlati ženu ili netko je otet ili psihički bolesni sin maltretira roditelje i treba ga odvesti na psihijatriju prisilno itd. Tko će to riješiti? Tko ima posla s najgorim šljamom ljudskog društva, narkomanima, dilerima, nasilnicima, silovateljima, ubojicama, reketarima…? Interventni i specijalni policajac. On radi najsloženije i najopasnije zadaće, odlikuje ga psihička stabilnost i fizička spremnost.

 

Što mislite kolika im je plaća? 15.000? Ne. 10.000? Ne. Tu su prekovremeni rad, noćne smjene itd. pa se nekako navuče od 7.500 do 9.000, u prosjeku.

A sad da se vratim na zvijer koja je toga dana obukla uniformu i išla raditi od 14 sati toga dana do sutradan do 7. Prvo je bilo potrebno u Dugopolju osigurati dolazak protivničkih navijača, a zatim ravno na Poljud gdje treba spriječili ulazak ‘navijača’ s noževima i ostalim zabranjenim stvarima. Bi li vam bilo ugodno da znate da uz vašeg muža, brata, oca, sina na tribinama stoji lik pod utjecajem opijata i s nožem u hlačama? E, pa zvijeri ne daju. Da bi taj derbi prošao mirno i da bi vaš muž koji je poveo vašeg sinčića na derbi sretno napustio stadion, oni su tu, spremni se izložiti svim opasnostima i rizicima koje nose ovakve utakmice. Nakon nogometnog susreta treba otpratiti igrače da im se što ne dogodi i onda odraditi cijelu noć ako bilo kome od nas bude trebala intervencija jer pijani nasilnik koji kući mlati ženu i djecu ne gleda je li dan ili je noć. Naravno da su cijeli dan na nogama, gladni, žedni, pod opremom itd. al’ to su izabrali, je li tako?

 

Kao što je Torcida izabrala tu noć gađati ih bocama, kamenjem, bloketima. Ne bih tu šačicu napušenih i alkoholiziranih klošara nazvala Torcidom jer Torcida je za mene skupina koja navija i bodri svoj klub i trebala bi gdje god se pojavi izazvati poštovanje. Ovo je šaka huligana koji dobiju moć kad su u masi. Oni nemaju veze s Hajdukom ni navijanjem. Terorizirali su stanare koji tu žive nesnosnom bukom, psovkama, međusobnim okršajima. Djeca, bebe, starci… svi su njihovi taoci. Kad su iza ponoć pozvali policiju, krenuo je šou. Oni su premoćni, oni drže grad, tko će njima naređivati, anarhija i ostale bajke. Jednom je idiotu palo napamet baciti bocu, pa su i ostali povodljivci bez mozga učinili isto. Na policajce bez opreme koji su ih zamolili da se utišaju i raziđu. Da je boca pive, viskija, vina, kamen… pogodila policajca u glavu, ubila ga ili učinila invalidom, kako bismo danas pričali o ovom događaju? Nečijeg muža, sina, oca?

 

Policajci su zatim pozvali pomoć onih koji su jedini sposobni riješiti ovakvu situaciju, spriječiti da koga ne ubiju letećim projektilom, da ne oštete imovinu građana itd. Gospoda huligani su znali da je pozvana pomoć i mogli su odbiti sudjelovati u izgredu koji je ravan pokušaju ubojstva i napustiti teritorij. Imali su priliku odlučiti hoće li raditi kazneno djelo. Ali ne, alkohol i droga daju moć pa su krenuli u obračun s interventnom i specijalnom policijom. Jako mudra odluka. Nije mi jasno, uvijek isto. A znaju da će dobiti batine. Njima u biti fali pažnje i oni žive za ovu medijsku pažnju koju su trenutačno dobili. Falilo im je pažnje u djetinjstvu i vuku to kroz cijeli život. Preporučujem redovitu psiho terapiju i okretanje vjeri i Bogu.

Njih 50-ak i više, a zvijeri svega nekoliko. Ulice našeg grada nisu bile sigurne u tom trenutku i slučajnom prolazniku je mogla doletjeti boca ili kamen u glavu. Kad su oni koji su se najviše junačili i dolazili u najbliži kontakt s policijom želeći im nanijeti ozljede bili savladani, e to im se baš i nije svidjelo. Naime, oni su očekivali da ih policajci pomaze, daju bombončić i kažu kako to nije bilo lijepo od njih. Da dopuste da ih ubiju bocama, zakolju razbijenim grlima boca? Pa dobro ljudi, što su trebali napraviti? Jeste li se ikad našli u takvoj situaciji? Nema tu pregovora više. Naravno da su sva sredstva prisile bila potrebna. Nisam za nasilje, ali itekako su potrebna. Da im više nikad ne padne napamet da ulice našeg grada ne budu sigurne. Da se ljudi boje izaći iz kuće. Da krenu na policiju. I da napokon shvate. Svaki put će dobiti ono što zaslužuju, a nitko tko nije zaslužio neće dobiti, vrlo jednostavno.

 

Gospoda huligani nisu zatražili liječničku pomoć. Valjda od srama. Ili zato što znaju da su zaslužili. Neka im to bude škola. Moja zvijer se te večeri mogla ne vratiti kući ili sada ležati u bolnici. Zbog drogiranih huligana, sitnih kriminalaca, većinom s dosjeima prepunih delinkvencija, narkomana i šljama koji ništa ne radi u životu nego navijaju za Hajduka. Ma briga igrače Hajduka za vas i njima je drago što vas je ‘namazalo’, čitaju novine i smiju se. Baš je zabavno ovo što ste napravili. Nečiji otac, muž, brat, sin ili momak se te večeri mogao ne vratiti svojoj kući jer je pošteno i odgovorno radio svoj posao. Jer ima srce i muda. I onda će Torcida pisati pisamca u kojima ne navodi bacanje boca i kamenja, pisamca prepunih jeftine odvjetničke spike nekog propalog odvjetnika vjerojatno brata ili rođaka nekog od huligana. Budite muško, gospodo huligani, i recite: ‘Igrali smo se vatrom i opekli smo se’. Ne budite p.čke sad kad ste primili batine koje ste izazivali.

 

Snimka koja kruži portalima ne mora biti autentična. Da bismo to utvrdili treba naći onoga tko je snimao, vidjeti što je prethodilo događaju itd. Danas Photoshop radi svašta. Onaj tko je to snimio trebao bi stati iza svoje snimke. Dati javnu podršku huliganima, postati njihov heroj ili možda redikul kojem nije stalo do sigurnosti na ulicama njegovog grada. Najlakše je snimati iza zavjese.Obračuni dilera, ubojica, silovanja… izađi pa rješavaj, nemoj zvati zvijeri i snimati. Zašto nije izašao i pomogao momku nad kojim je navodno upotrebljena nedopuštena prisila? Pomozi čovjeku ako je to istina! Ma dajte, molim vas. Nego je poslao snimku portalu i zaradio koju kunu, a mediji nisu tu da provjeravaju autentičnost nego da prave senzaciju. Huligani su dobili batine i sad pozivaju na javni linč protiv policije, kopaju snimke, retuširaju ih, izbacuju ih želeći silno pokazati policijsku brutalnost. Traže pomoć nacije, državnog vrha. Huligani traže da ih država zaštiti jer su išli protiv države, policije, građana. Pa gdje mi to živimo?! Sad ih kao trebamo štititi? Tko bi štitio mene da sam se te noći našla tu ni kriva ni dužna? Oni sigurno ne. Ali ako je snimka  autentična, ne vidim u čemu je problem, huligan koji je doslovno netom prije izveo pokušaj ubojstva je savladan i mnogi će se građani složiti sa mnom, uvjerena sam. Ali sam isto tako uvjerena da se neće složiti s gosp. Ivoševićem i gosp. Puljkom koji se, eto, moraju očitovati pomno pazeći da se priklone brojnijoj skupini jer ona donosi veći broj glasova. Izjava analnog alpiniste gosp. Ivoševića da je policajca sa snimke potrebno pritvoriti (pazite, pritvoriti čovjeka koji je radio svoj posao, branio sebe i mene i njega na ulicama našeg grada) kao i gosp. Puljka da je nasilnik nasilnik i da nije bitno u kojim je redovima je krajnje licemjerna. Jedni su nasilnici, huligani, a drugi se brane, brane vas i nas i rade svoj posao. Pobrkali ste lončiće. Gosp. Ivošević je prije sex afere u kojoj je dokazao da je jadni nejebičar prijetio urednici novina ‘da će joj se krvi napiti’. Zar to nije nasilje? Gosp. gradonačelniče, pa Vi niste sankcionirali nasilje u  vlastitim redovima! A trebali ste. Bolje bi bilo da su sazvali neke pametnije glave i razgovarali kako huligane staviti u red, pružiti bolje uvjete rada, treniranja i prehrane splitskim policajcima koji jedu splačine u njihovoj menzi, kako da ulice našeg grada budu uvijek sigurne, kako da smanje cijene vrtića itd.

 

Baš se pitam bi li oni zvali zvijeri i nasilnike da im netko s ‘kalašem’ šeta oko kuće ili da im otme dijete? O, itekako bi se opravdala sva sredstva prisile tada. Mislim da vam je gospodo ovo zadnji mandat. Od grada činite ruglo. Ja bih svima koji su na strani huligana zabranila da mogu pozvati 192 ikada više. Molimo Boga da zvijerima ne padne napamet štrajkati jer nećemo smjeti izaći iz kuća na ulice, uslijedio bi porast kriminala, droge, silovanja… veselo bi bilo. Gorjela bi 192 linija, a s druge strane biste čuli: ‘Žao mi je, ne radimo, u štrajku smo, degradirani smo. Pozdrav’. Ja ću i dalje s ponosom peglati uniformu koju nosi moja zvijer, a ti se curo, ženo, majko, sestro zapitaj dok peglaš majicu ‘Sloboda navijačima’ dokle seže ta sloboda, koga to imaš u kući, u kakvom je društvu, pretresi mu ormar, džepove jakete, oduzmi mu travu, zabrani mu odlazak na gostovanja, spasi ga… lako će možda onda tebe trebati spašavati od obiteljskog nasilja. Ali ne brini, doći će zvijeri i riješiti problem.

 

Dalmatinski portal/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)