PLENKOVIĆ: Ne biti na strani Ukrajine znači biti uz Kremlj, koji brutalnom silom želi ostvariti svoje osvajačke ciljeve

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je na otvaranju parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme da se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada na Ukrajinu.

– Ukrajinski narod pokazao je da je snažan, da se neće obeshrabriti, već će se snažno i odlučno boriti za slobodu i teritorijalni integritet. Tu smo da bismo poslali tri poruke: da je Krim Ukrajina, da su Doneck i Luhansk Ukrajina, da su svi privremeno okupirani teritoriji ukrajinski. Druga poruka je da parlamentarci daju potporu zastupnicima u Vrhovnoj Radi, koji u zahtjevnim okolnostima kontinuirano rade. Treće je dati snažnu poruku svjetskom poretku utemeljenom na međunarodnom pravu, rekao je.

– Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajinu – politički, diplomatski, vojno, financijski, ekonomski i humanitarno. Domaćinstvo ovog sastanka je simbolički još jedna manifestacija da u ovim teškim okolnostima hodamo uz nju, da smo uz prijatelja kada je u potrebi. To činimo jer danas biti na strani Ukrajine je moralno, pravno i civilizacijski ispravan čin. Ne biti na strani Ukrajine znači biti na strani onih koji brutalnom silom žele ostvariti svoje osvajačke ciljeve, biti uz Kremlj i njegove ortake u ovom sramnom i bolnom dobu europske i svjetske povijesti, te izdaja svih načela na kojima se temelji demokratski svijet. A biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani povijesti, rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Hrvatska 1991. bila među prvima koja je podržala Ukrajinu u težnji za neovisnost, a Ukrajina među prvima priznala Hrvatsku te joj tada vojno pomogla.

– Mi to nećemo nikada zaboraviti, rekao je premijer Hrvatske, dodavši kako Hrvatska cijeni što je Ukrajina učinila u vrijeme tadašnjeg nepravednog embarga nad Hrvatskom.

Plenković je istaknuo da se konferencija događa u kontekstu novih brutalnih ruskih napada dronovima na civile i infrastrukturu kako bi se demoralizirao ukrajinski narod uoči zime, no da su Ukrajinci u proteklih godinu dana, ali i proteklih osam godina, pokazali da su snažni i čvrsti te da ih se ne može obeshrabriti kad se udara na njihov identitet i kad mu se lijepe etikete denacifikacije.

Hrvatski premijer ponovio je da Krim pripada Ukrajini, kao i Donjeck i Luhansk te svi privremeno okupirani teritoriji koje će Ukrajina vratiti i ostvariti svoj teritorijalni integrite”.

Plenković je rekao i kako ovo okupljanje šalje snažnu poruku podrške svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu, na načelima globalnog upravljanja iza kojih stoji cijeli demokratski svijet.

– Taj demokratski svijet neće prihvatiti model koji je Rusija koristila na Krimu, a potom i u novo okupiranim dijelovima Ukrajine – napadni, protjeraj, okupiraj, organiziraj lažne referendume i anektiraj, rekao je.

HMS/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)