Schmidt: Ja sam se pobrinuo za funkcionalnost BiH

Vrijeme:2 min, 29 sec

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, a glavne teme bile su izborni rezultati i državna imovina, ali i nametanje izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH od 2. listopada.

Kako je rekao Schmidt, u zdravim demokracijama izborne rezultate utvrđuje neovisno izborno povjerenstvo, a ne stranke.

“U ovoj zemlji CIK organizira izbore i na kraju objavljuje rezultate. Pravo CIK-a je da istraži slučajeve ako se pojave izborne nepravilnosti. Po tom shvaćanju ne bi trebalo nikakvih prijetnji niti uvreda. Posao političkih stranaka je ne samo da kritizira CIK, oni moraju saslušati njihove stvarne rezultate i prema tome brzo formirati vlasti na temelju stvarnih izbornih rezultata”, rekao je Schmidt, dodavši da, kao predstavnik međunarodne zajednice, nedvosmisleno podržava izniman rad ove institucije, prenosi Klix.

Govoreći o državnoj imovini BiH, rekao je da BiH poduzeti nekoliko nekoliko reformi kako bi napredovala na putu pristupanja Europskoj uniji.

“BiH je jedina bivša republika bivše Jugoslavije koja nije riješila značajno pitanje vojne imovine. Na osnovu odluka moga prethodnika državna imovina se nalazi pod zabranom upravljanja koja traje 17 godina, u iščekivanju odluke parlamenta koja bi ovo pitanje rješila”, rekao je Schmidt.

Schmidt je istaknuo da Ustavni sud ovo se mora rješiti na institucionalnoj razini.

“Ništa se nije rješilo. Potičem državne i entitetske organe da surađuju o ovom pitanju. Razočaravajuća je njihova inertnost, ali ja nisam ovdje da budem razočaran nego da radim. Moj stav je svima poznat. To sam preuzeo kao dio svog mandata. Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon na državnoj razini koji se tiče državne imovine. Da budem sasvim jasan ovdje se ne radi o nekim poslovima iza kulisa. Radi se o tome da se političari moraju pokrenuti i raditi svoj posao unutar državnih institucija”, dodao je visoki predstavnik.

Obećavao je da će raditi na prihvatljivom rješenju, kako kaže “ništa manje ni više od toga”.

“Odluke 2. listopada morale su biti donesene i o njima je moralo biti govora detaljno i moram reći da sam i ja nezadovoljan. Bilo bi bolje da su se domaći političari angažirali u iskrenom dijalogu i rješili ovo pitanje, no rezultat svih ovih diskusija bio je nula. Nije bilo čak ni spremnosti da se dogovore oko prvog koraka koji je financiranje izbora. Morao sam intervenirati da bi građanima omogućio da iziđu na izbore 2. listopada”, naglasio je Schmidt.

Podcrtao je da europski standardi moraju postati norma u BiH i da ljudska i građanska prava moraju biti zajamčena za sve građane.

“Ja sam se pobrinuo za funkcionalnost Federacije BiH. Novi suci Ustavnog suda su imenovani. Preporučio bih svim političarima da pogledaju listu zadataka koji se pred njima nalaze. Suština je da ja nisam ovdje napravio revoluciju. Imao sam još ideja koje sam htio implementirati, ali sam morao poštovati Ustav”, podcrtao je visoki predstavnik, naglasivši da, što se tiče RS-a mora nešto poduzeti i po tom pitanju, ali mu je cilj u tom trenutku bio “pobrinuti se za funkcionalnost Federacije”.

vecernji.ba/https://www.vecernji.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)