Iz stranih medija: FAZ o novoj talijanskoj desnoj vladi

Vrijeme:5 min, 43 sec

 

Na osnovi imena ministara moglo bi se reći da će Giorgija Meloni u vanjskoj i sigurnosnoj politici nastaviti proeuropski smjer. Do trzavica s EU-om moglo bi dovesti preimenovanje ostalih resora, piše u komentaru FAZ-a, koji prenosimo u prijevodu na hrvatski. Ministarstvo obitelji, primjerice, koje se sada zove „Ministarstvo obitelji, nataliteta i ravnopravnosti“. Predvodi ga deklarirana protivnica pobačaja Eugenia Maria Roccella, koja, kao i novi predsjednik Zastupničkog doma Lorenzo Fontana, pripada radikalno katoličkom krilu talijanske desnice. Ona smatra da se Zakon br. 194 o legalizaciji pobačaja ne treba ukinuti, ali da se mora primjenjivati na način da zaštita nerođenog života bude barem jednako važna kao i pravo buduće majke na samoodređenje. Za povećanje nataliteta i smanjenje stope pobačaja Rocella se planira boriti i uvođenjem financijskih poticaja za obitelji.

 

Na osnovi imena ministara moglo bi se reći da će Giorgija Meloni u vanjskoj i sigurnosnoj politici nastaviti proeuropski smjer. Do trzavica s Europskom unijom moglo bi dovesti preimenovanje ostalih resora.

U Rimu je tijekom vikenda došlo do brzog formiranja vlade: u petak navečer dodijeljen je mandat za sastavljanje vlade, u nedjelju u podne premijer na odlasku Mario Draghi predao je palicu svojoj nasljednici, a zatim je u palači Chigi održana prva sjednica nove vlade na čelu s Giorgijom Meloni. Za utorak su u planu glasovanja o povjerenju u oba doma talijanskog parlamenta.

Meloni, najmlađa članica svojega kabineta s 45 godina i prva žena na najvišoj dužnosti u vladi, ne gubi vrijeme otkako je njezina desničarska stranka, Braća Italije, pobijedila na izvanrednim općim izborima 25. rujna.

Nova vladajuća koalicija – s desničarskom nacionalističkom Ligom Mattea Salvinija i demokršćanskom Forza Italia Silvija Berlusconija – formirana je gotovo u rekordnom roku, iako su se posebno Salvini i Berlusconi oklijevali pokoriti se novoj gazdarici u kući talijanske desnice.

Meloni je 27 dana nakon izbora predstavila kabinet koji jasno nosi politički i osobni potpis nove premijerke. Sastavljanje vlade u Rimu obično traje dobra dva mjeseca. Samo je Berlusconi 2008. bio brži od Meloni, za tri dana, u formiranju svoje četvrte i posljednje vlade, o čemu ćemo kasnije.

Od Berlusconija 2008., Meloni je također prva političarka koja se uselila u palaču Chigi kao glavna kandidatkinja najjače stranke nakon pobjede na izborima. Nakon Berlusconijeve ostavke u studenom 2011., Rimom je upravljalo šest muškaraca koji se prije toga nisu na izborima natjecali za državnu dužnost, već su se za te pozicije izborili u zakulisnim igrama ili ih je na tu dužnost postavio predsjednik.

Na prvoj sjednici vlade pod vodstvom Giorgije Meloni, još jedan paket pomoći za ublažavanje visokih cijena energije bio je na vrhu dnevnog reda. Time je Meloni dala do znanja da će se, kao što je i obećala u predizbornoj kampanji, prije svega pozabaviti najhitnijim problemima s kojima se trenutno suočavaju Talijani.

Pogled na popis vlade Giorgije Meloni pokazuje da ona slijedi pragmatičan, proeuropski i transatlantski kurs u gospodarskoj, vanjskoj i sigurnosnoj politici te je čvrsto na strani EU-a i NATO-a, posebice u ratu u Ukrajini. Novi ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Antonio Tajani iz Berlusconijeve stranke Forza Italia, dobro je umrežen u Bruxellesu i Strasbourgu, od 2008. do 2014. bio je povjerenik EU-a, a od 2017. do 2019. predsjednik EU-parlamenta. Ministar obrane Guido Crosetto, suosnivač Talijanske braće 2012., bio je kao poduzetnik i predsjednik nadležnog udruženja usko povezan s talijanskom industrijom naoružanja, koja je pak usko povezana s NATO-partnerima. Ministar gospodarstva i financija je Giancarlo Giorgetti iz pro-poslovnog krila Lege. Poput Tajanija i Crosetta, Giorgetti se smatra pragmatičnim i proeuropskim orijentiranim, i jedini je ministar kojeg je Meloni preuzela iz Draghijeve vlade.

Nacionalnu orijentaciju u drugim političkim područjima pokazuje preimenovanje nekih važnih resora što bi uskoro moglo dovesti do sukoba s EU-om. Ministarstvo za „Okoliš i ekološku tranziciju“ postaje ono za „Okoliš i energetsku sigurnost“. Rim tako okreće leđa briselskoj „ideologiji zaštite klime“, kako je Meloni znala kritizirati smjernice Zelenog sporazuma EU-a, i umjesto toga traži da se akutna nestašica električne energije i plina riješi brzim rješenjima korištenjem fosilnih goriva umjesto obnovljivih izbora energije. Ministarstvo poljoprivrede sada se zove „Ministarstvo poljoprivrede i prehrambenog suvereniteta“, a na čelu je premijerkin šogor, Francesco Lollobrigida. Nejasno je kako će talijansko nacionalno i poljoprivredno gospodarstvo, koje je duboko integrirano u europske i globalne procese, postati „suvereno“ u opskrbi stanovništva hranom. Odjel za gospodarski razvoj preimenovan je u „Ministarstvo industrije i proizvedeno u Italiji“ – i taj je „nacionalni dodatak“ također mogao ostati sporedna stvar.

Kako bi mogla izgledati buduća socijalna politika pokazuje preimenovanje Ministarstva obitelji koje se sada zove „Ministarstvo obitelji, nataliteta i ravnopravnosti“. Predvodi ga deklarirana protivnica pobačaja Eugenia Maria Roccella, koja, kao i novi predsjednik Zastupničkog doma Lorenzo Fontana, pripada radikalno katoličkom krilu talijanske desnice. Ona smatra da se Zakon br. 194 o legalizaciji pobačaja ne treba ukinuti, ali da se mora primjenjivati na način da zaštita nerođenog života bude barem jednako važna kao i pravo buduće majke na samoodređenje. Za povećanje nataliteta i smanjenje stope pobačaja Rocella se planira boriti i uvođenjem financijskih poticaja za obitelji.

Za migracijsku politiku ubuduće će biti nadležan ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi, koji je do imenovanja na ministarsku dužnost bio prefekt i šef policije u glavnom gradu Rimu. Piantedosi je jedan od pet nestranačkih stručnjaka u kabinetu, ali je bio šef kabineta ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija od 2018. do 2019. i smatra se zagovornikom Salvinijeve oštre linije u borbi protiv ilegalne imigracije. Kao novi ministar prometa, Salvini bi se zajedno s Piantedosijem mogao zalagati za zabranu otvaranja luka za humanitarne brodove sa spašenim migrantima iz čamaca, kao što je bio slučaj tijekom njegova mandata na čelu ministarstva unutarnjih poslova. Premijerka Meloni vjerojatno će ovlastiti nestranačku ministricu rada Marinu Calderone da ukine bezuvjetni temeljni dohodak koji je 2019. uveo ljevičarski populistički Pokret pet zvijezda 2019. godine.

Uz ministra vanjskih poslova Tajanija, europski ministar Raffaele Fitto, koji je član Europskog parlamenta od 2014., a od 2019. je i vođa tamošnje parlamentarne skupine Europskih konzervativaca i reformista (ECR), bit će druga glavna poveznica u vladi s Europskom unijom. Meloni vodi nacionalno-konzervativnu stranačku obitelj ECR od 2020. Fittov portfelj uključuje „Nacionalni plan za obnovu i otpornost“ (PNRR) koji je prihvatila Draghijeva vlada, kroz koji će se trošiti oko 200 milijardi eura iz fonda EU za suzbijanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa. Fitto nema mnogo prostora za djelovanje po pitanju korištenja sredstava PNRR-a, jer se paket dogovoren s Bruxellesom ne može razvezati, samo malo korigirati. Fitto je prvu dužnost u vladi imao u četvrtom Berlusconijevom kabinetu od 2008. do 2011. godine. Isto vrijedi i za još deset od 25 članova nove vlade, uključujući i premijerku Meloni.

 

Izvor: Matthias Rüb, Wofür Giorgia Melonis Kabinett steht; F. A. Z. 23. X. 2015.

 

Povezani sadržaji:

S čime se desnica i desničari moraju otvoreno suočiti?

Šiljo: HDZ i desnica: nužno je novo miješanje karata

 

Frankfurter Allgemeine Zeitung/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)