Iz stranih medija: Deutsche Welle o današnjim prijelomnim lokalnim izborima u Crnoj Gori

Vrijeme:5 min, 24 sec

 

Deutsche Welle donio je prikaz predizbornog stanja i očekivanja uoči današnjih, vjerojatno prijelomnih lokalnih izbora u Crnoj Gori, pod naslovom Lokalni izbori u Crnoj Gori: revanš ili novi poraz DPS-a’, koji prenosimo u cijelosti.

U 14 crnogorskih gradova u nedjelju 23. listopada održavaju se lokalni izbori. Stranka Mila Đukanovića želi revanš za poraz na parlamentarnim izborima 2020, njegovi protivnici uvjereni su da preuzimaju i Podgoricu.

Više od dvije trećine ukupnog broja birača u Crnoj Gori glasuje u nedjelju (23. 10.) na lokalnim izborima u 14 općina, uključujući i glavni grad Podgoricu. Izbori su test raspoloženja pred moguće parlamentarne i predsjedničke izbore naredne godine.

Na izborima će se ponovo sudariti Demokratska partija socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, koja je u koaliciji s manjim partnerima, te pet stranaka i koalicija koje su ju zajedno srušile s državne vlasti prije dvije godine. Otada su pale dvije vlade, a država je trenutno u političkoj blokadi. Đukanović, kao predsjednik, nije dao mandat protivnicima za formiranje treće vlade, a oni ne žele skratiti mandat parlamentu, što je uvjet za izvanredne parlamentarne izbore. Tako zemljom i dalje upravlja vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom mandatu.

Glavna bitka za Podgoricu

Kampanjom su dominirale lokalne teme, ali se na nju preslikavaju i događanja s državne razine. DPS je optuživao protivnike za urušavanje institucija i blokadu države, a oni Đukanovićevu partiju za kriminal i korupciju.

Uz očekivane pobjede jednih i drugih u tradicionalnim uporištima, najvažnija trka vodi se u Podgorici, u kojoj je DPS na vlasti neprekidno 24 godine. I dok je 2018. uvjerljivo trijumfirao s Ivanom Vukovićem na čelu, koji je otad gradonačelnik, prije dvije godine, na parlamentarnim izborima, koalicije oko Demokratskog fronta (DF), Demokrata i Abazovićeve URE osvojile su u glavnom gradu zajedno blizu 20.000 glasova više od DPS-a i njegovih manjih partnera.

Upravo je ključno pitanje izbora tko će doći do 50 posto – koalicija oko DPS-a ili sve ostale stranke zajedno, jer one poručuju da ne će s DPS-om, premda se i same teško dogovaraju na državnoj razini, gdje ipak održavaju tanku većinu.

Aktualni gradonačelnik Ivan Vuković, nosilac liste pokreta „Svi za naš grad“ koji tvore DPS i osam manjih partnera, uvjeren je da nema više te razlike iz 2020. U kampanji najavljuje sigurnu pobjedu i očekuje potporu i od onih građana koji na prethodnim izborima nisu bili za blok oko DPS-a.

„Pobijedit ćemo 23. listopada kako nitko u Podgorici ne bi izgubio. Ne dopustimo kaos u glavnom gradu“, poručuje Vuković, koji je u protekle dvije godine optuživao državnu vlast da se maćehinski odnosi prema glavnom gradu, jer je u njemu na vlasti DPS.

Đukanović se za sada nije pojavljivao u njegovoj kampanji, što protivnici DPS-a vide kao pokušaj Vukovića da popravi svoj rezultat, ali tvrde da to neće uspjeti i da oni zajedno imaju većinu.

Uoči izbora u Podgorici nisu objavljivane ankete iako su ih sve stranke provodile, ali se solidan rezultat predviđa novom pokretu „Europa sad“, koji predvode bivši ministri financija Milojko Spajić i ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Milatović je njihov kandidat za gradonačelnika Podgorice i za DW kaže: „Siguran sam da će izbori 23. listopada potvrditi odlučnost građana da se raskrsti s trodedesetljetnom štetnom i korumpiranom vlašću DPS-a, kako bi Podgorica, a i Crna Gora, konačno mogle neopterećeno krenuti putem društvenog, političkog i ekonomskog ozdravljenja.“

Još jedna bivša ministrica, Jelena Borovinić-Bojović, koja je u prethodnoj vladi vodila resor zdravlja, u trci je za gradonačelnicu Podgorice. Ona je na čelu liste koalicije koju predvodi prosrpski DF. Demokrate predvodi zastupnik u državnoj Skupštini Danilo Šaranović, a ulazak u podgorički parlament očekuje i URA premijera Abazovića.

„Mi imamo viziju kako bi Podgorica trebala izgledati za deset godina. URA je prva i jedina pokrenula pitanje urbanističkog kaosa u našem gradu i vodila borbe koje su rezultirale očuvanjem resursa Podgorice“, tvrdi za DW Luka Rakčević, nosilac liste URE, koja na izborima u glavnom gradu također sudjeluje u koaliciji s nekim manjim strankama.

Brojna predizborna obećanja

Vuković (DPS) u kampanji je obećao niz projekata koji će dovesti do otvaranja 10.000 novih radnih mjesta u Podgorici. Najavljuje gradnju novog gradskog kolektora, centralnog gradskog parka, gradske bolnice, rješavanje problema javnog prijevoza… Njegovi protivnici, pak, tvrde da je s proračunom grada od više od stotinu milijuna eura morao mnogo više uraditi i u ovom mandatu.

Rakčević (URA) kao svoja tri prioriteta navodi bolju urbanizaciju grada, uvođenje tramvaja i rješavanje prometnih gužvi: „Od humane urbanizacije lokacije Sadine, grad će samo od komunalija ostvariti profit između 150 i 180 milijuna eura. Gradit ćemo vrtiće, osnovne škole, novu gimnaziju i domove zdravlja, a i nekoliko podzemnih garaža. Svaka zgrada u našem gradu dobit će na svojim otvorenim krovovima solarne panele, kako bi bar deset mjeseci godišnje sami proizvodili svoju struju. Izgradit ćemo velik središnji gradski park na prostoru bivše vojarne Morača, ali i realizirati naš projekat šetališta uz reku Moraču“, navodi Rakčević samo dio svojih planova.

Milatović (Europa sad) zamjera DPS-u betonizaciju zelenih površina, zagušene prometnice i nedostatak parkinga u gradu: „Mi planiramo izgradnju ’Biznis-distrikta’ u Podgorici, unapređenje gradskog prijevoza, renoviranje fasada svih zgrada, izgradnju Muzeja grada Podgorice, sadnju 200.000 novih stabala i stvaranja zelenih prstenova oko grada.“

Milatović ističe da građani mogu vjerovati „Europi sad“, jer su oni progurali program povećanja plaća u Crnoj Gori početkom ove godine, po kojem su poslije nazvali svoj pokret: „Jedini smo koji zaista možemo da se pohvalimo konkretnim, opipljivim rezultatom, a to je drastično povećanje životnog standarda svih građana, što se prvi put dogodilo u posljednja tri desetljeća“, poručuje Milatović.

Izvanredni parlamentarni izbori?

Po završetku lokalnih izbora očekuje se i rješavanje blokade na državnoj razini. Predsjednik Đukanović najavljuje izvanredne parlamentarne izbore već za tri mjeseca, ali njegovi protivnici imaju drukčiju računicu.

„Rezultat lokalnih izbora može utjecati da stranke koje pretendiraju stvoriti parlamentarnu većinu ipak lakše postignu dogovor“, kaže Rakčević. S druge strane, Milatović je za izvanredne izbore, jer „Europa sad“ nije predstavljena u parlamentu, a vjeruju da bi i na tim izborima imali dobar rezultat.

„Pobjeda nad DPS-om u Podgorici sasvim sigurno će biti signal i za izvanredne parlamentarne izbore“. Oni su, zaključuje Milatović, „jedino demokratsko i ustavno sredstvo za izlazak iz trenutne pravno-političke krize.“

 

Naslovna slika: Prof. dr. Ivan Vuković, sadašnji granonačelnik i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) za gradonačelnika Podgorice

 

Povezani sadržaji:

CRNA GORA NA NOGAMA: Oko 50.000 prosvjednika na trgu u Podgorici; “Zasitili smo se četničke slobode”

Šiljo: Crna Gora – detonator „regiona“?

 

DW/Hrvatsko nebo

Odgovori