Featured Video Play Icon

Zovko podsjetila na obvezu sklapanja sporazuma o Izbornoj reformi u BiH

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su na plenarnoj sjednici o odnosima EU i zapadnog Balkana u svjetlu najnovijeg paketa proširenja, koji je prošlog tjedna predstavio povjerenik Várhelyi.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je zaključke izvještaja o zemljama zapadnog Balkana i preporuku Komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata. Navela je kako se u izvještaju Komisije također ističe i kao krajnji prioritet poziva na sklapanje sporazuma o potrebnoj izbornoj reformi koja bi omogućila provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova te omogućila europsku budućnost svim trima narodima, odnosno Hrvatima, Bošnjacima i Srbima te manjinama.

– Otkako je počela strašna agresija na Ukrajinu, EU je pokazala da svoje istočne granice neće ostaviti nezaštićenima te je Ukrajini i Moldaviji dodijelila status kandidata. Status kandidata za Bosnu i Hercegovinu značio bi da brinemo i o sigurnosti na našoj južnoj granici – naglasila je Zovko, dodavši kako je proširenje više od ičega bilo, jest i bit će projekt mira i sigurnosti.

Zovko je pozvala sve zemlje zapadnog Balkana da pažljivo shvate ova izvješća kao konstruktivnu kritiku i da naprave potrebnu domaću zadaću kako bi iskoristili ovaj zamah.

– U ovom trenutku su sve europske prijestolnice fokusirane na proširenje, a oklijevanje je štetno za budućnost zemalja zapadnog Balkana. Naša su vam vrata otvorena, a vani je hladno za one koji nisu dio obitelji – zaključila je Zovko.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)