ZASTUPNIK U EUROPSKOM PARLAMENTU SOKOL: Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu

Vrijeme:3 min, 40 sec

 

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako očekuje brzu uspostavu vlasti na državnoj, entitetskim i županijskim razinama u BiH kako bi se provele reforme potrebne za davanje kandidatskog statusa BiH.

Europska komisija predložila je prošloga tjedna da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi i usvoji nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

– Davanje kandidatskog statusa je ponuda. Radimo to za narod Bosne i Hercegovine, ali uz to dolaze i visoka očekivanja, kazao je Varhelyi na raspravi u Europskom parlamentu o odnosima EU sa zemljama zapadnog Balkana s obzirom na novi paket za proširenje.

– Na elitama je da to pretvore u realnost. Nakon općih izbora očekujemo da će vlade na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini brzo biti formirane kako bi se fokusirali na EU reforme, dodao je.

Varhelyi je istaknuo da Crna Gora treba “intenzivirati napore” na području slobode izražavanja, medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, dok je za Srbiju kazao da postoji “napredak u vladavini prava, pravosuđu i borbi protiv korupcije”.

Posebno se osvrnuo na vanjsku politiku Beograda, istaknuvši kako je “u trenutnom geopolitičkom kontekstu jasno da Srbija mora povećati napore da se usuglasi s pozicijama EU u vanjskoj politici, uključujući sankcije Rusiji”.

Za Kosovo je Varhelyi kazao da je ispunilo sve uvjete za liberalizaciju viznog režima te da je u toj državi postojala “politička stabilnost” posljednjih godinu dana.

Hrvatski zastupnici očekuju onemogućavanje preglasavanje Hrvata

Zastupnici HDZ-a u raspravi su pozdravili davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini te su istaknuli kako očekuju da se u budućnosti reformama izbornog zakona onemogući bošnjačko preglasavanje Hrvata prilikom izbora za člana Predsjedništva BiH.

– Sustavna reforma izbornog zakonodavstva koja će do kraja osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda tek treba uslijediti i o njoj će ovisiti dinamika europskih integracija BiH. Nedopustivo je da Bošnjaci i dalje biraju lažnog hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Željko Komšić politička je i moralna sramota za Europu, a vjerujem da na kraju ovog mandata zasluženo odlazi u ropotarnicu povijesti, istaknuo je u raspravi Tomislav Sokol.

Sunčana Glavak smatra da se davanjem uvjetnog statusa kandidata “potiču i političke elite u zemlji na suradnju, ali moraju se poduzeti neophodni iskoraci u smjeru ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona”.

– Važnost reformi je iznova potvrđena početkom listopada kada su Hrvati po četvrti puta preglasani u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Vrijeme je da se okonča ova nepravedna praksa, kazala je.

Karlo Ressler je poručio da se pokušaji podčinjavanja Hrvata u građane drugog reda jednostavno ne mogu isplatiti, te da su duboko i moralno pogrešni.

– Svaki konstitutivni narod treba imati pravo na legitimno zastupanje i jedino uz uvažavanje sva tri konstitutivna naroda s punom ravnopravnošću možemo misliti i tvrditi da BiH ima europsku budućnost, zaključio je.

Ranije je u slobodnom govoru na plenarnoj sjednici zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić napomenuo kako je Komšić u sredinama u kojima žive Hrvati dobio manje od 1 posto glasova.

– Ne možemo očekivati demokratski razvoj BiH ako su izbori tako nedemokratski. Treba nam promjena izbornog zakona koja će jamčiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i povećanje tehničkih sredstava poput uvođenja otiska prsta jer BiH ima pravo na demokratsku i europsku perspektivu, kazao je Ilčić, član kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, navodi se u priopćenju ureda zastupnika.

Zovko: Zakazala diplomacija EU

Zastupnica HDZ-a Željana Zovko pozdravila je na plenarnoj sjednici preporuke Europske komisije za davanje kandidatskog statusa, istaknuvši da je proširenje Europske unije i sigurnosno pitanje.

– Kandidatski status za BiH značio bi da nam je stalo do sigurnosti na južnim granicama. Proširenje je i bit će prije svega mirovni i sigurnosni projekt, kazala je.

Za Hinu je istaknula kako je Europska unija “pokazala jednu veliku nezrelost” po pitanju promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

– Visoki predstavnik morao je intervenirati u izbornoj noći kako bi se ispravila barem donekle nepravda nanesena Hrvatima i kako bi se spriječila jedna velika krizna situacija koja se spremala u BiH, a zahvaljujući i hrvatskoj intervenciji je visoki predstavnik imao hrabrosti i donio je tu odluku, kazala je Zovko.

Schmidtovom odlukom promijenjen je način izbora delegata za Domove naroda pa su se smanjile mogućnosti da brojniji Bošnjaci biranjem hrvatskih članova formiraju vladu bez stranaka koje su dobile podršku hrvatskih birača.

– Nažalost, prvenstveno je prevladala američka i britanska diplomacija, a ne diplomacija Europske unije, ističe Zovko, dodajući da se Europska služba za vanjsko djelovanje pokazala još uvijek nedoraslom.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)