ŠEF CRNOGORSKE DIPLOMACIJE KRIVOKAPIĆ/Spomen ploča u Morinju će biti vječna

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Šef crnogorske diplomacije Ranko Krivokapić kazao je da im je Uprava za inspekcijske poslov dostavila, kako je naveo, “obraćanje, nije čak ni pravno valjan zahtjev”, u vezi sa spomen pločom u Morinju, tek nakon izjave premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića u vezi s tim.

 

“Stigao nam je zahtjev da dostavimo pravne akte na osnovu kojih smo izvršili postavjenje spomen-obilježja. Nama se inspekcija obratila danas, nakon izjave premijera da smo prekršili zakon, a oni nijesu sproveli ni prvu pravnu radnju da nam se obrate. Premijer je presudio u ime inspekcije, u ime suda, u ime tužiteljstva, prije nego što su i oni sami odradili pravni akt da se obrate ministarstvima koja su klevetali, iz jasnih političkih razloga negiranja zločina u Morinju, medijski eksponiranih ličosti, a i političkih i lokalnih predstavnika”, kazao je Krivokapić za Glas Amerike.

Uprava za inspekcijske poslove u utorak je naložila uklanjanje spomen-ploče hrvatskim zatočenicima u logoru Morinj, koju su 10. listopada 2022. postavili Krivokapić i ministar obrane Raško Konjević.

Krivokapić navodi da je, na osnovu toga, “jasno da premijer donosi odluku o nezakonitosti prije nego što je inspekcija i tražila izjašnjenje ministarstava u vezi s tim”.

“Premijer je potrčao i ispred prvog akta inspekcije koja je rekla da će skinuti ploču. Jasno je koliko je bezakonje zavladalo s vrha države i podrivanje ustavnog poretka”, navodi Krivokapić.

On je kazao da će, u odgovorima koji su spremni, dati objašnjenje da je jasno da su ta obilježja u okviru objekata Vojske Crne Gore, te da je potpuno nepotrebna suglasnost lokalne samouprave.

Krivokapić je poručio da će “spomen ploča u Morinju biti vječna”.

“Kao što je sramota onih koji pravdaju ratne zločine i neće da ih osude vječna, bit će i ta ploča vječa. Mogu je fizički skinuti danas, skidali su ploče i devedesetih, ja sam gledao iste modele skidanje ploča i farbanja bojom u Kotoru, ali sve su tamo. Tako će i ova biti tu, na čast Crne Gore i njen put u Europu, koji mora ići preko Morinja”, poručio je Krivokapić.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori