Komšić bi mogao završiti kao Adrijana Hodžić, a Borjana Krišto kao Duda Balje

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

U pravnom smislu u našem bližem susjedstvu postoji jedan sličan slučaj koji je okončan smjenom osobe koja je htjela srpskim glasovima okupirati, oteti i uzurpirati bošnjačku poziciju u Parlamentu Republike Kosovo. Naime, odlukom Sudskog vijeća Vrhovnog suda Kosova Duda Balje ispred Socijaldemokratske unije legitimna je predstavnica bošnjačke nacionalne manjine u kosovskom parlamentu iako je dobila manji broj glasova od protukandidatkinje Adrijane Hodžić ispred Građanske inicijative Ujedinjena zajednica.

Vrhovni sud Kosova je Hodžićki od ukupno osvojenih 6.422 glasa poništio čak 4.205 glasova uz obrazloženje da su to glasovi srpske nacionalne manjine, a ne bošnjačke za čiji se mandat Hodžić kandidirala. Nakon ove odluke Hodžić je oduzet mandat u kosovskom parlamentu i dodijeljen je Dudi Balje za koju su zaista prema odluci Vrhovnog suda Republike Kosovo glasovali pripadnici bošnjačke nacionalne manjine u toj državi.

Balje je ovo prokomentirala kao potvrdu da nitko ne može narušiti dostojanstvo jedne zajednice glasovima druge zajednice. „Da se zna, svi oni koji prijave svoje političke stranke za Ustavom rezervirana mjesta za manjine ne mogu se igrati sa voljom naroda. Nije fer, niti pošteno, niti je Ustavom dopušteno“, poručila je Balje. Zoran je ovo primjer da se u zemlji s brojnim problemima kao što je Kosovo ipak pokušava zaštiti legitimno predstavljanje. Da slučaj bude još drastičniji na Kosovu je riječ o zaštiti legitimnog predstavljanja nacionalne manjine u parlamentu, a u BiH je to prekršeno već četvrti put jednom konstitutivnom narodu na najvišoj mogućoj razini vlasti – kolektivnom šefu države.

I na Kosovu kao i u BiH – SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija se puno toga pitaju. I zaista ako je uspjelo na Kosovu nema razloga da ne uspije i u BiH i da se to načelo ne primjeni i ovdje. Eto puta za pravnu bitku. Bude li prava, pravde i hrabrosti Komšić bi mogao završiti kao Arijana Hodžić, a Borjana Krišto kao Duda Balje.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori