Reuters: Iran isporučuje dronove odnosno projektile zemlja-zemlja Rusiji

Vrijeme:2 min, 26 sec

 

Iran će isporučiti projektile zemlja-zemlja i dodatne dronove Rusiji,  objavila je u utorak britanska agencija Reuters. Agencija se pozvala na dva neimenovana iranska dužnosnika te na dva neimenovana iranska diplomata, za koje tvrdi da su joj potvrdili kako je Iran obećao Rusiji dostaviti projektile zemlja-zemlja, ali i dodatne dronove – napredne bespilotne letjelice koje imaju veliku manevarsku sposobnost i protiv kojih Ukrajina nema za sada učinkovite obrane. Iranski diplomat pritom je zanijekao da bi to značilo kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz godine 2015.

Rusi su željeli kupiti “stotine naših projektila, pa i onih srednjeg dometa, a mi smo im rekli da dvije-tri stotine zatraženih Zolfaghara i Fateh 10 srednjeg dometa možemo dostaviti uskoro… Oni će biti isporučeni u dvama-trima isporukama”, izjavio je, navodno, Reutersu iranski sigurnosni dužnosnik.

Pomoć NATO-a i SAD-a slanjem obrambenih sustava koji mogu uništavati i iranske dronove najavljena je u utorak “sljedećih dana”, no oni bi u Ukrajinu mogli stići krajem listopada ili u studenomu.

U Reutersovu izvješću tvrdi se da je dogovor postignut 6. listopada, kada su iranski potpredsjednik Muhamed Mohber, dva visoka dužnosnika iranske Revolucionarne garde i član Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća posjetili Moskvu – upravo zato da bi se dogovorili o dostavi oružja.

Rusi su zatražili još više dronova te još preciznije iranske projektile, osobitomodele iz serije Fateh i Zolfaghar, rekao je agenciji iranski diplomat upoznat sa sadržajem razgovora u Moskvi.

Islamska Republika Iran i dalje službeno niječe da je poslala bilo kakvo oružje Rusiji. No vojni stručnjaci, na temelju snimaka nedavnih ruskih napada i drugih podataka kojima raspolažu, tvrde da ukrajinsku elektroenergentsku infrastrukturu te vojne i civilne ciljeve u posljednje vrijeme napadaju upravo u Iranu proizvedeni dronovi. Pritom upućuju uglavnom na model Shaahed 136, s krilima u obliku grčkog slova “delta”, koji se naziva i “dron-kamikaza” (dron-samoubojica). Ta programirana letjelica bez posade nosi malu bojevu glavu koja eksplodira pri dodiru s metom.

Neimenovani zapadni vojni stručnjaci potvrdili su Reutersu da je informacija do koje su došli točna. Fateh-110 i Zolfaghar iransku su balistički projektili kratkog dometa kojima se mogu gađati ciljevi na udaljenosti između 300 i 700 km.

Potvrde li se informacije o iranskoj isporuci dronova Rusiji točnima, to bi moglo pogoršati odnos SAD-a, zapadnih sila, Izraela i Saudijske Arabije prema Iranu. Nekoliko država članica EU-a u ponedjeljak je pozvalo da se zbog isporuke dronova Iran kazni sankcijama, no Europsko vijeće za sada je Iran kaznilo samo formalnim i blagim sankcijama zbog brutalnog slamanja prosvjeda većinom kurdskih žena. Vojni savjetnik iranskoga vrhovnog vođe, Rahim Safavi, izjavio je u utorak za iranske prorežimske medije da 22 zemlje žele kupiti iranske dronove.

U rujnu je Teheran odbio traženje predsjednika Putina da Iran opskrbi Rusiju naprednim dronovima dugog dometa Arash 2, izjavio je britanskoj agenciji jedan od spomenutih iranskih dužnosnika, navodno iz “tehničkih razloga”, a i zato da se Amerikanci ne bi eventualno domogli iranske tehnologije po kojoj su proizvedeni.

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)