Blinken: Svijet mora ostati pod američkim vodstvom

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

Nalazimo se na prekretnici. Svijet nakon Hladnog rata došao je kraju i u tijeku je intenzivno natjecanje u oblikovanju onoga što slijedi. A u središtu tog natjecanja je tehnologija. Tehnologija će na mnogo načina preurediti naša gospodarstva. Reformirat će naše vojske. To će preoblikovati živote ljudi diljem planeta, kazao je, između ostalog, američki državni tajnik Antony Blinken u svom govorio tijekom posjeta sveučilištu Stanford, u američkoj Silicijskoj dolini.

Ne može se dozvoliti da svjetska zajednica ostane bez vodstva Washingtona, izjavio je pri tom Blinken, naglasivši da vrijednosti budućnosti ovise o tome tko će pobijediti u natjecanju za posthladnoratovsku eru.

“S naše točke gledišta, ovo je natjecanje za formu onoga što će se dogoditi nakon posthladnoratovskog razdoblja. Čije će se vrijednosti odraziti. Imamo jednostavan izbor – svijet se ne organizira sam. Za SAD je izbor sljedeći: ako ne sudjelujemo u organizaciji, ako ne preuzmemo vodeću ulogu, to znači jednu od dvije stvari – okupiran je od strane nekoga drugoga, možda Kine, na način koji se u potpunosti ne podudaraju s našim interesima i vrijednostima; ili, još gore, nitko ne zauzima, tada će postojati vakuum koji loše stvari mogu ispuniti prije nego što se popune dobre stvari,”, kazao je američki državni tajnik.

S njegovim stavovima teško da će se složiti Rusija i Kina. Prva protiv američke dominacije i američkih vrijednosti upravo, kao jedina zemlja svijeta vodi neposrednu borbu – na terenu, dok je druga – Kina, na u nedjelju započetom 20. Kongresu KP te zemlje jasno dala do znanja kako ne prihvaća bilo čiju hegemoniju, ali ni blokovske podjele u hladnoratovskoj formi.

Dakle, za globalno vodstvo zainteresirane će strane trebati uložiti još puno truda i vremena, ako ga, uopće, više itko ikad i ostvari.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori