NAKON IZBORA: HNS želi na svim razinama ustrojiti vlast s istim bošnjačkim strankama

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Kod Bošnjaka su se stvorila dva podjednako snažna bloka koja se međusobno nastoje istisnuti, a slično je i u Republici Srpskoj, gdje se u obračun uključilo i Središnje izborno povjerenstvo BiH

Ovoga tjedna doslovno će početi otvoreni razgovori predstavnika svih stranaka sa svima, uz nekoliko iznimki koje će vjerojatno otežati postizanje rješenja.. Hrvatski politički blok okupljen oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH prekrižio je bilo kakvu mogućnost suradnje s Demokratskom frontom Željka Komšića, a istodobno sarajevska “trojka”, koju čine stranke Narod i pravda, SDP BiH te Naša stranka, pojačana s još osam manjih stranaka ne želi u svom društvu imati Bakira Izetbegovića i SDA.

Nepoželjni SDA i DF

Nagađa se kako bi već ovoga tjedna mogao biti postignut konačni dogovor o uspostavi jedne županijske vlade, i to one sa sjedištem u Goraždu. Naime, unatoč tvrdnjama kako tamošnji SDA vodi razgovore sa svim strankama, čak deset stranaka – Narod i pravda, Novi početak, SDP, SBiH, Nova politička inicijativa, Nezavisna građanska lista, BH demokrati, Liberalna stranka, SBB i DF moglo bi podijeliti uloge i tako SDA poslati u oporbu u ovoj najmanjoj županiji u Federaciji BiH. Slične ambicije ova grupacija proširena s još nekoliko političkih subjekata ima napraviti i u drugim županijama gdje su Bošnjaci dominantni, napose u Sarajevskoj županiji te na razini Federacije BiH i države BiH. No, to će, prije svega, ovisiti o tome kako će se složiti stvari oko Doma naroda u Federaciji BiH odnosno državnog Doma naroda.

Hrvatske političke stranke su nakon susreta koji su imale u petak usuglasile temeljna načela na kojima će voditi razgovore. U suštini, HNS BiH će, kao uvjerljivi pobjednik među Hrvatima s udjelom većim od 90 posto u izbornoj volji, sada doslovno čekati da se sama od sebe složi “reprezentacija” Bošnjaka i Srba. Bilo bi pogubno za Hrvate da prejudiciraju ili pak presude za bilo koju od političkih opcija unutar bošnjačkog ili srpskoga kruga kada je u pitanju izbor državnog Vijeća ministara. Teorijski je moguće napraviti i vlast bez stranaka okupljenih oko HNS-a BiH u Vijeću ministara jer to omogućava matematika s obzirom na to da se ovaj saziv bira samo u Zastupničkom domu. No, za bilo koju vlast koja želi raditi i imati protočne odluke potrebno je ponajprije imati na umu sastav državnog Doma naroda.

Narodni legitimitet

Ovaj gornji dom svejedno sudjeluje u donošenju svih odluka Parlamentarne skupštine BiH, pa bi uspostava Vijeća ministara bez stranke koja će imati najmanje četiri od pet hrvatskih izaslanika bila osuđena na propast. Prema redoslijedu, na čelu Vijeća ministara BiH trebao bi biti hrvatski kandidat. Kako se doznaje iz redova vladajuće hrvatske stranke, to neće biti osoba koja se trenutačno nalazi na pozicijama u izvršnoj vlasti.

Nakon toga počelo se s nagađanjima potencijalnih kandidata za pozicije u državnoj vladi. Slično je i s izvršnom vlasti u Federaciji BiH, u kojoj su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH apsolutno nezaobilazne. U najmanje pet županija HNS BiH će uspostaviti nove vlade te vrlo vjerojatno i u Zeničko-dobojskoj. Brojne okolnosti utjecat će na to tko će im biti partneri. Iz ove hrvatske političke grupacije očekuju kako će se uspostaviti vlast po okomici, tako da iste ili identične strukture budu zajedno od Vijeća ministara BiH, preko entitetske vlade do vlada županija.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)