Poziv Schmidtu na saslušanje je podvala političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista u Europskom parlamentu

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da poziv OHR-u da poništi nedavnu odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je uputila koalicija od 25 zastupnika u Europskom parlamentu i parlamenata u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj, nema veze s brigom za demokraciju, već je riječ o “najobičnijoj podvali u režiji političkog Sarajeva i bošnjačkih lobista u Europskom parlamentu koji su usprotivili rješenjima koja ne odgovaraju Bošnjacima”.

“Njih da interesira demokracija, oni bi davno pozvali na raport sve dosadašnje visoke predstavnike koji su izmrcvarili ustavni sustav BiH i iživljavali se na nadležnostima Republike Srpske”, istakla je predsjednica RS.

Na pitanje Srne da komentira njihov poziv da visoki predstavnik Christian Schmidt bude saslušan pred parlamentarnim Komitetom za vanjske poslove da bi, kako je navedeno, razjasnio razloge za svoju nedemokratsku mjeru, Cvijanović je rekla da ta zakašnjela reakcija u slučaju Schmidta “ne znači ništa osim borbe između europskih parlamentaraca ovisno od toga podržavaju li bošnjačku ili hrvatsku stvar”.

“Znači, ništa principijelno i ništa što bi pomoglo Bosni i Hercegovini da živi svoj normalan ustavni život u kojem svi narodi imaju svoja ustavna prava. Nažalost, europske institucije su ostale nijeme na sve nedemokratske akcije međunarodnih predstavnika, što je prilično žalosna činjenica. Nama ne treba Europski parlament u kojem se netko sjetio 2022. godine da neki Schmidt nema neko pravo, već iskrene demokrate koje bi još davno osporile takav brutalni, nepravni intervencionizam koji urušava ustavni suatav i pogoduje političkim apetitima jednog od tri konstitutivna naroda u BiH”, ocijenila je Cvijanović.

Da su to radili i da su stimulirali unutarnji dijalog domaćih aktera, dodala je ona, ne bi se nitko ni morao boriti za svoja ustavna prava, već bi ih u potpunosti upražnjavao.

Entitetska predsjednica upitala je i “kako su demokratski izabrani zastupnici Europskog parlamenta naprasno, sada, nakon višegodišnje šutnje, postali zabrinuti zbog nedemokratskih metoda neizabranih stranaca”?

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori