Kathpress: Patrijarh srpski Porfirije pozvao u Peći na Kosovu – na pomirenje

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Patrijarh beogradski [tj. srbski, nap. ur. Hrvatskog neba] Porfirije ponovno se obratio svijetu s pozivom na mir i pomirenje. Ceremonija njegova ustoličenja održana je u petak u srbskoj pravoslavnoj Pećkoj patrijarhiji (Kosovo), izvijestio je austrijski Kathpress.

U svojoj propovijedi koju je objavila Beogradska patrijarhija, kako je izvijestila austrijska katolička agencija Kathpress, Porfirije je odmah na početku naglasio da je program njegove patrijarhije i Srpske pravoslavne crkve samo jedno: “Mir i više mira”. Nitko ne bi trebao optuživati ​​Crkvu za bilo što drugo.

Patrijarh je upozorio na globalnu opasnost od rata, ne osvrćući se posebno na Ukrajinu ili druge sukobe. I pozvao je na “pomirenje, praštanje i mir s bližnjima, s našim susjedima”. To se posebno odnosi na Srbe i kosovske Albance. Mora se učiniti sve da svi u ‘regionu’ žive u miru, zatražio je patrijarh. Svoj apel uputio je i Srbima i Albancima.Različiti vjerski nazori također ne bi trebali biti razlog za sukobe. Vjernici, bez obzira kojoj vjeri pripadali, trebaju uvijek raditi za mir.

Porfirija (Perića) za novog patrijarha izabrali su srpski pravoslavni episkopi 18. veljače 2021. Svečano ustoličenje novog patrijarha održano je 19. veljače u Arhangelskoj katedrali u Beogradu. No tradicionalno ustoličenje ponovno se održalo u Peći, starom patrijarhijskom sjedištu na zapadnom Kosovu. Zbog pandemije, ali i političkih napetosti koje ne prestaju, čekalo se jako dugo da se proslava održi. Na ustoličenje su doputovali srpsko-pravoslavni episkopi iz cijelog svijeta, među kojima i bečki episkop srpsko-pravoslavni Andrej (Cilerdžić).

Ustoličenje u Peći ima velik simbolički značaj za Srpsku pravoslavnu crkvu. Kosovo i Metohija srce se Srpske pravoslavne crkve. Odricanje od prostora za tu Crkvu ne dolazi u obzir. Bivša srpska pokrajina Kosovo, s većinskim albanskim stanovništvom, postala je neovisna 2008. nakon rata 1998./99. i godina UN-ove uprave. Srbija ne priznaje Kosovo kao državu – ne priznaje ga, usput rečeno, ni Sveta Stolica. Srpska pravoslavna crkva kategorički odbacuje bilo kakvo izravno ili neizravno priznanje neovisnosti Kosova od Srbije, zaključuje svoju proširenu vijest Kathpress.

 

Povezani sadržaj:

https://www.kosovo-online.com/vesti/drustvo/princ-filip-karadjordjevic-stigao-u-pec-povodom-ustolicenja-patrijarha-porfirija-13

Zmijski jezik zloduha – patrijarha srpskog Porfirija Perića – može zavarati samo teške naivce ili one koji su jako kratke pameti 

Porfirijeva dalekovidnica

Predstavka nadzornim tijelima Hrvatske radiotelevizije: „Očekujemo primjereno reagiranje vas nadležnih“

 

Kathpress/Hrvatsko nebo

Odgovori