ISLAMIZACIJA NJEMAČKE: U Koelnu mujezin po prvi put pozvao na molitvu petkom, prosvjedi zbog ustupaka Erdoganu

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

U njemačkom gradu Koelnu, u kojem se nalazi najveći vjerski islamski objekt u zemlji, u petak je po prvi put uslijedio poziv mujezina na molitvu petkom, upućen s minareta središnje džamije, a istodobno su u blizini održani prosvjedi zbog ugnjetavanja žena u islamskom svijetu.

“Javni mujezinov poziv je dokaz da muslimani više ne žive na rubu društva”, rekao je Abdurahman Atassoy, dopredsjednik njemačkog ogranka udruge Ditib, u sklopu koje djeluje većina džamija u Njemačkoj.

On je rekao kako je poziv mujezina u Koelnu dokaz da su muslimani u Njemačkoj od “skrivenih džamija u dvorištima” uspjeli proći kroz proces dolaska u “središte društva”.

Poziv mujezina u Koelnu je omogućen dogovorom gradonačelnice Henriette Reker i udruge Ditib. Reker je rekla da je poziv mujezina sukladan s ustavom zajamčenim vjerskim pravima te taj poziv usporedila sa zvonjavom kršćanskih crkava.

U nekoliko općina u Njemačkoj već postoji praksa povremenih poziva mujezina, ali u Koelnu bi poziv na molitvu trebao postati pravilo.

Na prosvjedima ispred središnje džamije u koelnskoj četvrti Ehrenfeld prosvjednici su prosvjedovali zbog “vjerskog okupiranja javnog prostora”. Na transparentima se ukazivalo i na težak položaj žena u pojedinim islamskim državama, prije svega u Iranu, u kojem već mjesec dana traju prosvjedi zbog smrti djevojke koja je uhićena zbog kršenja strogih pravila odijevanja.

Direktorica frankfurtskog instituta Globalni islam je kritizirala dozvolu pozivanja na molitvu u Koelnu.

“Ovo će islamski tvrdolinijaši u Njemačkoj shvatiti kao pobjedu, a to je i poruka popuštanja turskom predsjedniku”, rekla je direktorica ovog instituta Susanne Schroeter.

Ditib se nalazi na udaru kritika zato što direktno podliježe napucima turskog državnog ureda za vjeru. Organizacija je kritizirana i zbog špijuniranja vjernika u korist turske tajne službe.

Središnju džamiju u Koelnu, najveći vjerski islamski objekt u Njemačkoj, 2018. je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U Njemačkoj prema posljednjim procjenama živi oko 5,5 milijuna muslimana, od čega je oko 2,5 milijuna turskog porijekla.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo