Uspostava vlasti na državnoj razini tek slijedi, konkretni potezi još se ne naziru

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Matematički će biti jasnije, nakon službene verifikacije i raspodjele mandata, koje su kombinacije sve moguće za formiranje vlasti, ali činjenica jeste da su SDA, HDZ i SNSD, barem prema dosadašnjim rezultatima izbora, već sada najizvjesnija opcija koja bi trebala voditi sve odlučujuće procese u BiH

Proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini mogao bi biti usporen i otežan zbog problema i izbornih nepravilnosti. Iako se već vode pregovori i konzultacije bez konkretnih rezultata, da se naslutiti koje će to stranke u Bosni i Hecegovini sjesti za stol i odlučivati o sudbini građana Bosne i Hercegovine naredne četiri godine.

Dok se čeka objava službenih i potvrđenih glasova sa Općih izbora, sve političke stranke u Bosni i Hercegovini otvorene su za pregovore o formiranju vlasti. Ništa se još konkretno od toga ne nazire, osim eventualnih telefonskih razgovora, javlja BHRT.

Iz HDZ-a Bosne i Hercegovine još ranije su potvrdili da već krajem ovog tjedna i službeno počinju razgovore te da proces formiranja vlasti mora biti prioritet koji treba biti završen najkasnije do kraja godine.

Iz SDA su stava da je neophodna jaka i stabilna koalicija dok će o svemu tome u SNSD-u razgovarati na organima stranke. A DF neće bježati ni od pregovora sa SDP-om.

“Ono što je bitno je da ćemo u narednom periodu razgovarati o takvim stvarima, da ćemo na sjednicama naših organa donijeti odluku s kim i kako i što. Ono što je potpuno jasno, što je uvijek bio naš stav, da mi kao pobjednici unutar srpskog naroda, trebamo formirati Vijeće ministara sa onima koji su pobjednici unutar druga dva konstitutivna naroda i to je nešto što jeste princip broj jedan”, kaže Radovan Kovačević iz SNSD-a.

“Pod uvjetom da ostanu rezultati ovakvi kakvi jesu, čini mi da su SNSD i HDZ neizbježni u formiranju državne vlasti, čini mi se da je to postignuto prije svega, ovim izmjenama koje je Schmidt napravio. HDZ je neizbježan i u Federaciji, tako da s te strane, ono gdje postoje nejasnoće, gdje postoji određena sumnja kako će se politički proces završiti, jeste Federacija i to, čini mi se, isključivo unutar ovih, uvjetno rečeno, probosanskih političkih stranaka”, smatra potpredsjednik SDA Safet Softić.

Matematički će biti jasnije, nakon službene verifikacije i raspodjele mandata, koje su kombinacije sve moguće za formiranje vlasti, ali činjenica jeste da su SDA, HDZ i SNSD, barem prema dosadašnjim rezultatima izbora, već sada najizvjesnija opcija koja bi i naredne četiri godine trebala voditi sve odlučujuće procese u državi.

No, već sada je jasno, a i prema izjavama brojnih političara i analitičara, da će proces formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini biti prilično usporen upravo zbog situacije oko ponovnog brojanja glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. I sve to bi moglo dodatno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine.

“Ako se sve ostavi našim političkim liderima i strankama, unutrašnjim političkim snagama na pregovore i dogovore, bojim se da to neće tako brzo i tako lako ići. Prema broju glasova mislim da su ove nacionalističke stranke koje su do sada formirale vlast, kao što ste rekli, SNSD, SDA i HDZ na razini Bosne i Hercegovine, najbliže formiranju nove vlasti”, mišljenja je profesor na Nezavisnom univerzitetu Banja Luka Mladen Bubonjić.

“Uglavnom, mislim da će se verificirati ovi neslužbeni rezultati koje sada imamo, ali da će politička kriza kulminirati unutar entiteta i da će se to reflektirati na proces formiranja vlasti i na entitetskim i na državnoj razini, to definitivno da”, navodi profesor Elmir Sadiković.

I pored svih poskupljenja i pada životnog standarda, građane Bosne i Hercegovine više ništa ne može iznenaditi. Nisu, kažu, navikli na efikasnu vlast koja će raditi za njihovu dobrobit.

Ono što je za sada poznato kod raspodjele fotelja jeste da bi pozicija predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, prema rotaciji, trebala pripasti hrvatskom narodu. No, jedno je jasno, i bez problema sa određenim izbornim nepravilnostima, uzevši u obzir kako je do sada tekao proces formiranja vlasti, ne bi nas iznenadila činjenica da ponovno, kao i ranijih izbornih godina, na vlast čekamo i više od godinu i pol dana.

Vecernji.ba/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)