TREBA LI IZETBEGOVIĆU I NIKŠIĆU VRAĆATI “MILO ZA DRAGO”? Poznato je s kojim će bošnjačkim blokom HDZ i HNS formirati vlast na federalnoj i državnoj razini

Vrijeme:3 min, 42 sec

 

Prije dvadeset  godina SDP BiH je, zahvaljujući protuustavnim Petritschewim i Beryjevim amandmanima iz federalne vlasti izbacio HDZ BiH, stranku koja je tada na izborima ostvarila plebiscitarnu podršku Hrvata i s minornim hrvatskim strankama Zubakovim NHI-om i kleptomanima Lijanovićima formirao vlast pretenciozno nazvanu Alijansa za promjene. Učinili su to i 10 godina kasnije, 2011. uz podršku SDA i to protuzakonito uz pomoć 5 bošnjačkih izaslanika u hrvatskom klubu Federalnog Doma naroda, nakon čega je bivši visoki predstavnik Inzko legitimirao državni udar. Tada su za partnere odabrali ponovo Lijanovićevu kriminalnu organizaciju i proustaški HSP, stranke gubitnice među hrvatskim biračima. Dva puta je SDP majorizirao Hrvate i u izboru hrvatskog člana Predsjedništva kandidirajući na tu dužnost Željka Komšića koji je oba puta bio izabran bošnjačkim glasovima. Treći i četvrti put Komšićev izbor pomogli su SDA i, kako se tvrdi, Islamska zajednica. Izetbegović je i uoči ovih izbora prijetio Hrvatima “spuštanjem Komšića i na niže razine” i “raskidanjem okova” po receptu Reufa Bajrovića kako bi se po nacističkom receptu “većina oslobodila terora manjine”.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Nakon intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima je onemogućena majorizacija Hrvata u formiranju izvršne vlasti u FBiH dva bošnjačka bloka, jedan koji predvodi Nikšić (Sarajevska trojka) i drugi Izetbegović ( SDA- DF) složni su kako se ovaj put vlast u FBiH ne može formirati bez onih koji su dobili većinsku potporu Hrvata. Pri tom ponovo podvaljuju kako je Schmidt “cementirao poziciju HDZ BiH” u Domu naroda. Njemac je, zapravo, samo zabetonirao bošnjačke planove da se vlast u hrvatsko bošnjačkoj federaciji može uspostaviti bez onih za koje je glasovala nadpolovična većina hrvatskih birača. Danas je to HDZ BiH, sutra će biti možda neka druga stranka.

I Trojka i SDA sada se utrkuju u pridobivanju naklonosti HDZ-a. Više ne govore o teroru manjine niti kako će u vlast sa “sljedbenicima UZP politika”. Izetbegović koji je do jučer optuživao HDZ da blokira i dijeli državu, sada tvrdi suprotno- kako je ta stranka s njima “gradila državu u posljednjih 20 godina”. No, iz “Trojke” podsjećaju kako je Izetbegović izigrao Čovića, kupovao vrijeme kako ne bi proveo Mostarski sporazum, što je i sam lider SDA priznao. Nikšićev partner Konaković čvrsto obećava kako će oni poštovati potpisano i danu riječ iako su i sami imali planove kako “utrpati” što više svojih Hrvata u Dom naroda, pa s njima majorizirati Hrvatski narod. Izetbegović, pak, apelira na Čovića, da je bolje za HDZ da ne “eksperimentira” s “Trojkom” već da se drži “starog partnera”, pa i prijeti ako bi HDZ izbacio iz vlasti najveću bošnjačku stranku, da bi se sutra to moglo vratiti kao bumerang HDZ-u.

I jedni i drugi vjeruju kako će HDZ presuditi kojeg će bošnjačkog partnera izabrati, a kojeg odbaciti kao što su Izetbegović i Nikšić nekad birali koga će uzeti u vlast s hrvatske strane, pa uvijek uzimali one za koje Hrvati nisu glasali, koji su na izborima dobivali mizernu podršku hrvatskih birača. Treba li HDZ BiH i stranka koja s njima bude u koaliciji, s hrvatske strane, na federalnoj i državnoj razini, a to će najvjerojatnije biti HDZ 1990. Izetbegoviću ili Nikšiću vraćati “milo za drago”? Ni slučajno. Upravo suprotno, treba se držati principa poštivanje biračke volje bošnjačkog naroda. Onaj blok koji bude imao većinu u Zastupničkom domu i bošnjačkom klubu Doma naroda Federalnog parlamenta je legitimni predstavnik bošnjačkog naroda i treba biti partner za formiranje vlasti s hrvatskim strankama. Isti taj princip treba važiti i za državnu razinu. Jedino tako BiH može funkcionirati i kretati se naprijed.

Drugi važan princip je- ma tko legitimnim predstavnicima Hrvata bio partner s bošnjačke strane, a to će se znati kad se nakon zastupničkih konstituiraju i domovi naroda- bit će suočen s pitanjem svih pitanja za Hrvate u BiH- izmjenom Izbornog zakona kojem će se omogućiti da i Hrvati, konačno, mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, a da se pri tom svi mogu kandidirati za dužnosti članova Predsjedništva. Drugim riječima provedbom presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, koja naleže izbor legitimnih predstavnika ne samo u Dom naroda Parlamenta FBiH (što Schmidtovom intervencijom nije provedeno) nego i na druge administrativno-političke razine-a to znači i u Predsjedništvo BiH- i provedbom presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kako bi se omogućilo svima da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH. Bez toga neće biti moguće popraviti hrvatsko-bošnjačke odnose, niti ostvariti napredak BiH na europskom putu, niti bilo kakav napredak.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)