Biskup Palić na Mariološko-marijanskom nacionalnom kongresu

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Drugog dana 14. mariološko-marijanskog nacionalnog kongresa večernju svetu misu na vanjskom oltaru crkve Sv. Jakova u Međugorju predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

On je na početku pozdravio okupljene vjernike, sudionike ovog kongresa na temu Međugorje kao doprinos novoj evangelizaciji, časne sestre redovnice – medicinske sestre koje također imaju seminar u Međugorju kao i koncelebrante – apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Aldu Cavallija, sisačkog biskupa mons. Vladu Košić i drugih 65 svećenika.

U svojoj homiliji mons. Palić kazao je kako trebamo činiti sve ono što nam Bog kaže. “To je i Marija rekla na svadbi u Kani Galilejskoj: ‘Što god vam rekne, učinite!’ Samo tada možemo doživjeti Božja čuda. Tek tada ćemo primiti njegovu moć koja nas diže u našim životnim usponima i padovima. Tek tada ćemo na kraju shvatiti da smo stvarno zdravi i čisti. U sakramentu pomirenja, trenutku iskustva obilja Božje milosti i ljubavi razumijemo da nam je grijeh izbrisan, da je naša prljavština uklonjena, da malaksala srca i naš duh ponovno mogu disati”, kazao je biskup Petar osvrćući će se na ulomak iz Lukina evanđelja koji govori o ozdravljenju deset gubavaca od kojih jedino Samarijanac dolazi zahvaliti.

“Sva su ova desetorica bili dvostruko rubni, odnosno isključeni iz svekolikog života. Najprije jer su gubavci, a zatim jer su Samarijanci i nisu baštinici Božjih obećanja i Božjeg spasenja. Sveti Luka nam sugerira da iskustvo života na rubu, rađa dubljom zahvalnošću. Isus svakoga od nas jasno primjećuje. Voli nas i poziva nas na puninu života, bez obzira koliko nas drugi smatrali nevidljivima i neugodnima. I u nama sama postoje skrivena granična područja, gdje najmanje želimo biti viđeni i gdje najviše trebamo biti ozdravljeni. Isusu, koji se ne boji granica, ne smeta susresti nas upravo na tim mjestima, a možda ćemo prepoznajući ga ondje pronaći u sebi novi izljev zahvalne ljubavi koja čini dobro. Ozdraviti možemo jedino ako vjerujemo i ljubimo”, zaključio je svoju homiliju u Međugorju mons. Palić.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a na kraju druge večeri mariološko-marijanskog kongresa u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju prikazan je i film Zagrebačka Gospa od Kamenitih vrata. To je znanstveno obrazovni uradak koji prikazuje povijesno štovanje Bogorodice u Zagrebu te predstavlja kulturološki putopis kroz najstarija i najljepša zagrebačka svetišta.

U filmu su prezentirane vrijedne Gospine slike, kao i kipovi pohranjeni u zagrebačkim muzejima. Posebna pozornost dana je sačuvanim raritetnim knjigama i rukopisima.

Kroz film su se gledatelji upoznali i sa sakralnom glazbenom baštinom u interpretaciji zagrebačkih glazbenika i crkvenih zborova. Ovaj film sažetog presjeka marijanske baštine Zagreba nastao je nakon potresa u ožujku 2020., izvijestili su na radio-medjugorje.com.

 

nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr//Hrvatsko nebo

Odgovori