BANJA LUKA/Srpska opozicija razgovarala sa specijalnim tužiteljem o izbornim malverzacijama

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a i Igor Crnadak, potpredsjednik PDP-a, razgovarali su u Banjaluci sa specijalnim tužiteljem Republičkog javnog tužiteljstva RS, Miodragom Bajićem, a zbog, kako su naveli, izbornih malverzacija i prevara na Općim izborima u BiH, koji su održani 2. listopada.

 

Nakon sastanka, poručili su da očekuju da pravosudni organi utvrde odgovornost svih osoba koje su sudjelovale u izbornom procesu, što je podsjetimo, bio jedan od dva zahtjeva nakon jučerašnjeg drugog prosvjednog okupljanja, koje su ove stranke organizirale u Banjaluci.

“Prvo smo išli i u sastanak u MUP RS, gdje smo razgovarali sa zamjenikom Dragana Lukača. Ukazali smo na dvostruke aršine pripadnika MUP-a prema građanima koji su prosvjedovali. Također, ukazali smo i na privođenje Sanjina Ćetojevića, promatrača iz Laktaša koji je ukazivao na prevare, a nisu privedeni oni koji su prekidali izborni proces. Isto smo ponovili i Bajiću. Ukazali smo da su ogromne izborne prevare jer je Jelena Trivić, kandidat PDP-a za predsjednika RS, na nekim mjestima u Nevesinju i Gradišci imala nula glasova. To je sigurno organizirana kriminalna skupina. Previše je očigledno i grubo kršenje zakona i zato tražimo da pravosuđe radi u skladu za zakonom”, poručio je Vukanović.

Crnadak je rekao da je ovo samo početak, i da neće stati da ukazuju na brojna kaznena djela tijekom izbornog procesa.

“Rečeno nam da ćemo tokom idućeg tjedna razgovarati sa ministrom Lukačem. Očekujemo vrlo brzo i sastanak sa Mahmut Švrakom, tužiteljem. Naša je namjera da se ovo dovede do kraja. Sve što smo predali SIP-u predat ćemo i Specijalnom tužiteljstvu. Jer izborna krađa je ogroman prekršaj”, rekao je Crnadak.

Radović je rekao da su prekršena četiri članka Izbornog zakona, od utjecaja na izborni proces do uništavanja izbornog materijala.

“Očekujemo da reagira i Osnovno javno tužiteljstvo, ali i Tužiteljstvo BiH i ići ćemo prema njima, jer su oni odgovorni za izborni proces. Tražimo da se otvore vreće, da se provjeri sve”, rekao je Radović.

Dodao je da glavni tužitelj mora reagirati, zaustaviti predmet i vratiti ga na doradu prije suđenja.

Što se tiče SNS i zastave, bilo je tu i drugih zastava, naveo je Radović odgovarajući na pitanje zašto se pojavila zastava Srpske napredne stranke na prosvjedu opozicije.

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)