KONAKOVIĆ: Formirat ćemo vlast bez Željka i Bakira, s HDZ-om i SNSD-om

Vrijeme:7 min, 39 sec

 

U intervjuu za Avaz lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentirao je rezultate nedavno održanih izbora i najavio formiranje nove većine na svim razinama.

Županijski zastupnik SDA Haris Zahiragić je kazao da pregovaraju s Komankovićem o formiranju nove većine. Upitan ide li NiP u koaliciju s SDA, Konaković je kazao da naravno ne ide.

“Teško je shvatiti mozgove tih ljudi. SDA u Sarajevu je dugoročno gotova, a ne zanimaju nas, također, ni na jednoj drugoj razini”, rekao je Konaković.

Vlada FBIH bez SDA i DF-a

Ako SDA neće biti u vlasti u Županije Sarajevo, upitan što je s Federacijom Konaković je istaknuo da se bez SDA i DF-a može lagano praviti Federalna vlada.

-Brojke trojke su bolje od njih i u apsolutnom broju i u broju mandata. Trojka kao brend je nešto što je okupilo i druge stranke, NES je imao dobar rezultat, Fuad Kasumović je ostvario dobar rezultat. Svi oni su jamac nove većine, kaže predsjednik Naroda i pravde.

On dodaje da u toj priči ne vidi ni Komšićev DF u toj zato što se oni očito ne žele uopće odvojiti od SDA.

-Čekat će do posljednje sekunde da ih SDA uvede u vlast, samo što se to neće dogoditi. Ali ne bismo imali ništa protiv toga da se i oni pridruže ovoj zdravoj priči kao alternativa SDA. Pitanje je i kako bi HDZ i DF izmirili svoje tenzije koje gledamo dugi niz godina i kako bi prešli preko nekih stvari, rekao je Konaković.

Na državnoj razini još lakše

Referirajući se na upit o pravljenju vlasti na razini BiH, Konaković pojašnjavaju da će njegova grupacija biti biti u velikoj prednosti.

-SDP će imati pet mandata, NiP tri, Naša stranka i NES po dva, Kasumović će imati također mandat. To je 13 mandata, više nego što će imati SDA i DF zajedno, rekao je Konaković.

Novinar Avaza iz ovoga je izvukao zaključak da “Trojka” i njeni partneri prave većinu s HDZ-om. Upitan je li i SNSD nezaobilazan, Konaković kaže da ne vidi opciju da se može zaobići Dodik.

“HDZ i SNSD su u čvrstom savezu. Potpuno je jasno da se taj savez neće raskidati. Ali treba reći da su Izetbegović i Komšić najodgovorniji za to što su Dodik i Čović ovoliko snažni. Važno je da za stol s njima ne sjednu isti pregovarači. Imat će posla s ljudima koji drže danu riječ, koji ne lažu i koji nikada neće biti odgovorni zato što nešto stoji u državi. Kada Bakir potpiše s Čovićem “mostarski sporazum” i javno se obaveže da će ga provesti, a onda to ne učini, naravno da će se Čović osjetiti prevarenim i da će to odvesti u radikalizaciju. Mi nećemo kreirati konflikte i pokušat ćemo relaksirati odnose među narodima u BiH”, rekao je Konaković.

Reforma pravosuđa

Govoreći o prioritetima ako bude na vlasti, Konaković je istaknuo da na razini države zagovaraju primarno reformu pravosuđa.

-Očekujemo pomoć međunarodnih institucija da se do kraja provede započeta reforma pravosuđa, koje je rak-rana ovog društva, da ne nabrajam te silne slučajeve, od pokušaja da se anuliraju ubojstva Dženana Memića i Davida Dragičevića, do tužitelja koji se obračunavaju s političkim neistomišljenicima. Treba nam brza promjena diplomatske mreže, mislim da je to najbrža reforma koja se može dogoditi, da otjeramo ove potrošene i islužene kadrove iz veleposlanstava i da Bećirović, nadam se i Komšić, pošalju tamo novu energiju mladih i pametnih ljudi, rekao je Konaković.

Osvrćući se na ekonomska pitanja, Konaković je istaknuo da im je cilj prije svega smanjiti namete koji guše gospodarstvo.

“Mislimo prije svega na doprinose, ali i na 3.500 parafiskalnih nameta koji tjeraju gospodarstvenike da idu u sivu i crnu zonu gdje su zalihe ogromne. Dobrom kontrolom crnog tržišta može se relaksirati realni sektor, ali prvo moramo ljude osloboditi”, rekao je Konaković I dodao:

– PDV je tema na kojoj se pokazala sva nemoć vlasti. U ovom vremenu krize i recesije tu je bilo bitno donijeti neke mjere koje bi bile privremenog karaktera. Za sve procese koje donesemo mi ćemo praviti evaluaciju i procjenu učinaka. Neće biti ho-ruk rješenja kao što je radila Novalićeva vlada ili gluposti poput „reformi s neutralnim učinkom“. Pa ako je neutralni učinak, onda nije reforma, kaže lider NiP-a.

Rezultat zadovoljavajući 

Konaković kaže i da je za njega vrlo zadovoljavajući izborni rezultat Naroda i pravde.

-Postavili smo sebi visoko ljestvice, voljeli bismo nekoliko desetaka tisuća glasova više, ali NiP je od 2018. rastao 100% na razini županijskih lista, 200% na razini državne liste. Imamo uvjerljivo najviši rast u BiH. To govori da smo u četiri godine našeg postojanja postigli pravo malo čudo, bez ikakve pomoći. To što nas optužuju da smo pod ovim ili onim utjecajima su obične nebuloze. Danas imamo tri mandata na državnoj razini, osam na federalnoj i dvadeset jedan u županijskim skupštinama, rekao je Konaković.

Odgovarajući na pitanje jesu li ipak stranke trojke podbacile, uz opasku novinama da se čini da je ukupan rezultat ne mnogo bolji nego 2018., a očekivalo se mnogo, Konaković dodaje da je trojka još uvijek nepoznanica ljudima koji nisu osjetili njihov rad.

-Najbolje se kapacitet trojke mjeri tamo gdje ona postoji. U Županiji Sarajevo su 36% glasova imale stranke trojke sve zajedno 2018. Danas, četiri godine nakon toga, ove stranke su narasle 15% zajedno s Marjanovićem. Imamo više od 50% podrške građana. Tamo gdje trojka funkcionira, tamo smo uspješni, a to ćemo prenijeti i na cijelu Federaciju i BiH, rekao je Konaković.

Na opasku da je SDA je pojedinačno najjača (u bošnjačkom narodu, op. HMS), Konaković kaže da je stabilna zadnjih 20 godina.

-Tu nekih velikih oscilacija nema. Krahirali su od prvog izbornog rezultata Alije Izetbegovića. Ta stranka ima danas 230-240 tisuća glasova. To vam je stabilno glasačko tijelo koje radi u javnom sektoru ili je u privatnim poslovima nakačeno na javni sektor. Oni u svojim rukama imaju ljude koji ovise od postojećeg sustava i strahuju za svoju egzistenciju. Mi u Županiji Sarajevo smo pokazali da može drugačije. Ljudima u javnom sektoru se nismo svetili, čak smo i na rukovodećim pozicijama zadržali neke njihove kadrove ako su dobro radili posao. Doduše, svi su morali početi redovno dolaziti na posao i pošteno raditi. Ljudi su se prestali bojati i zato ovdje SDA pada, rekao je Konaković.

Praznine u Schmidtovo odluci

U izbornoj noći visoki predstavnik Christian Schmidt je nametnuto izmjene Izbornog zakona. Upitan za komentar promjena koje su uvedene, Konaković je rekao da su oni prvi reagirali na te izmjene u samoj izbornoj noći.

-Deblokada Federacije je prihvatljiva. Vidjet ćemo koliko je funkcionalna jer ima tu nekoliko praznina koje su uočljive. Zabrinjavajuća je činjenica da se HDZ favorizira i čini nezaobilaznim u formiranju vlasti. Još čekamo službeni dokument iz OHR-a da bi nam stvari mogle biti jasnije, ja ga još nisam dobio. Ono protiv čega smo se pobunili jest parcijalno rješavanje problema. Ostalo nam je Vijeće naroda u RS-u u kojem su potpuno nezaštićeni Bošnjaci i Hrvati te građani koji ne pripadaju konstitutivnim narodima. Očekujemo kontinuirano daljnje djelovanje visokog predstavnika koje bi trebalo popraviti ove stvari, rekao je Konaković.

U Neumu bolji prijedlog

On je dodao da je na pregovorima u  Neumu bio mnogo bolji prijedlog na stolu.

-Ne mogu reći da likujemo, ali imali smo puno bolje procjene od Izetbegovića i Komšića, pa i mojih kolega s ljevice. Pa mi smo tamo na papiru imali spreman prijedlog o ukidanju etničkih prefiksa u BiH. Već ove izbore smo mogli imati Srbina iz FBiH kao kandidata za Predsjedništvo, Bošnjaka, Hrvata, Židova  ili bilo koga kao kandidata u RS-u. Domovi naroda ne bi bili domovi naroda nego bi bili klubovi koje imenuju domovi naroda, a koji bi mogli biti bilo kakvog etničkog sastava. To su bili povijesni iskoraci, korak od sedam milja ka građanskoj državi. To su bili realni pomaci, za razliku od utopije o građanskoj državi kakvu nam Željko Komšić nudi, a nema nikakvog načina kako do nje da dođe. Cijena odbijanja toga je ovo što je nametnuo Schmidt. Za to odgovornim izravnom smatram Komšića i Izetbegovića koji su od toga pravili kampanju, rekao je Konaković.

Nakon toga su Komšićevi i Izetbegovićevi suradnici Konaković a, kako kaže novinar Avaza, proglasili izdajnikom zbog Neuma.

– To mi je djelomično nanijelo štetu. Ali mi smo rekli – štitit ćemo interese države po cijenu gubitka glasova za NiP. Možda smo neke glasove izgubili, ali nije mi žao. Mi smo jedna principijelna stranka koja djeluje u interesu države čak i kad gubi glasove, rekao je Konaković.

Šizofrenija SDA

Upitan je li svjestan da će kampanja protiv njega da je  izdajnik biti još žešća ako izbaci SDA i DF iz vlasti, Konaković dodaje ih ni za što nas ne mogu optužiti za što već nisu.

-Mi smo navikli na to i ne dotiče nas. To su ludilo i šizofrenija SDA, jedne snažne kosovske frakcije predvođene Fikretom Muslimovićem. On kreira te bolesti s ljudima iz Faktora i Stava i drugim trbuhozborcima. Posljednje ludilo koje su plasirali je da Zapad Bošnjacima sprema bodljikavu žicu i da se oni, uz pomoć Erdogana, trebaju okrenuti Rusiji. Zamislite kakvi su to mozgovi koji u jeku agresije na Ukrajinu i odlučnog otpora civiliziranog svijeta agresiji žele Bošnjake isporučiti Rusima, rekao je Konaković.

R.I./HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori