IZETBEGOVIĆ: SDA je apsolutni pobjednik, odluka Schmidta u korist HDZ-a, Hrvati nisu diskriminirani

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas je održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o izbornim rezultatima.

Medijima se prvo obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je bio kandidat ove stranke za člana Predsjedništva BiH, ali je pretrpio težak poraz, a potom i aktualni član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prenosi Avaz.

– Razmatrali smo izborne rezultate, potencijalne koalicije i odluku Schmidta. Imamo jedan od najboljih u prethodnih 30 godina, što je veliki rezultat obzirom na pandemiju i pritisak medija – rekao je Izetbegović.

Istaknuo je da smatra kako pobjednici izbora trebaju praviti koaliciju. Komentirajući odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta, Izetbegović je rekao da se izašlo samo u susret HDZ-u.

– Brojke govore da ne možemo govoriti o diskriminaciji Hrvata u FBiH, kazao je Izetbegović prešućujuži kako su Hrvati ponovo diskriminirani činjenicom da su im Bošnjaci po četvrti put izabrali člana Predsjedništva BiH.

Zbog toga, nastavio je Izetbegović, tražimo od visokog predstavnika da se bavi pravim problemima, da se naprave simetrična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS. Opasno je mijenjati etnički raspored u izvršnim funkcijama, a da to ne bude tako u RS. Predsjednik i premijer FBiH ne mogu biti iz istog naroda, a u RS mogu – naveo je Izetbegović.

Džaferović: Morale su se ukinuti postojeće asimetrije, a ne stvarati nove

Nakon Izetbegovića, medijima se obratio Šefik Džaferović koji je komentirao odluku visokog predstavnika.

– Ako je motiv bio implementacija presude Ljubić, ona je već implementirana odlukom SIP-a, podvalio je Džaferović, pa dodao još jednu laž: – Mislim da je cilj ovih odluka bio da se protežira HDZ. Ako se vidi da se zanemaruju druge presude zaključak je jasan. U pogledu Doma naroda FBiH se koristi popis iz 2013., a za sve ostalo iz 1991. godine.

Potrebno je istaknuti da predsjednik entiteta i vlade ne mogu biti iz istog naroda, iako se to ne tiče bilo kakvih presuda. U RS nije tako, to je još jedna asimetrija. Umjesto da otklanja asimetrije on dodaje još jednu. Pozivam ga da to uradi – kazao je Džaferović.

On je dodao kako u RS potpredsjednici nemaju nikakvu ulogu u imenovanju sudaca entitetskog suda, dok u Federaciji BiH imaju. Džaferović je pozvao Schmidta da i to izjednači.

– Morale su se ukinuti postojeće asimetrije, a ne stvarati nove – istaknuo je Džaferović.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)