UKRAJINA: Imamo velikih problema s Muskovim Starlinkom

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Ukrajinski vojnici izvijestili su o prekidima rada Starlink komunikacijskih uređaja dok su se borili na prvoj crti, objavili su ukrajinski dužnosnici, a prenosi FT.

Tisuće terminala satelitske širokopojasne usluge Starlink Elona Muska isporučeno je u Ukrajinu kako bi se vojnicima pomoglo u upravljanju dronovima, primanju vitalnih obavještajnih podataka i međusobnoj komunikaciji.

Prekidi su spriječili napore za oslobađanje teritorija od ruskih snaga, a neki su prekidi rezultirali katastrofalnim gubitkom komunikacije posljednjih tjedana, citirao je Financial Times izjavu jednog visokog dužnosnika ukrajinske vlade.

Mnogi su prekidi prijavljeni nakon što su trupe probile crtu bojišnice na teritoriju pod kontrolom Rusije, a neki tijekom oštrih borbi, prema ovom dužnosniku.

Problemi su bili akutni na jugu oko regija Herson i Zaporižja, ali su se također dogodili duž crte fronte u Harkivu, Donjecku i Luhansku, rekao je ukrajinski dužnosnik.

Drugi ukrajinski dužnosnik rekao je da su kvarovi na vezi bili rašireni i da su vojnici panično zvali telefone za pomoć.

FT dodaje da Starlink ima ogromnu ulogu u borbi Ukrajine protiv ruske invazije, a dolaze nakon što je Musk naljutio Kijev kada je od korisnika Twittera zatražio da se izjasne o njegovim idejama za okončanje rata. Prema Muskovoj anketi, Krim bi, podsjetimo, postao ruski, a u odmetnutim pokrajinama bi se proveli novi referendumi.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori