Bijeg ruskih vojnika pred Ukrajincima: ‘Mahnito bježe, ostavljaju i tijela svojih suboraca’

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Cesta od Torske do Kremine puna je krhotina bombardiranih vozila. Vidjeli smo ukrajinske vojnike natovarene streljivom i torbama kako odlaze niz cestu prema Luhansku kako bi se još borili, priča reporterka Sky Newsa

Nakon ukrajinske protuofenzive ruski vojnici bježe dalje u Donbas ostavljajući za sobom vozila, opremu i tijela. Kijevske trupe se kreću jako brzo, javlja reporterka Sky Newsa Alex Crawford. Kaže da su dok su pratili njihovu rutu kroz selo Yampil i dalje do Torske na rubu granice s Luhanskom, vidjeli mnoštvo spaljenih vojnih vozila. 

“Cesta od Torske do Kremine puna je krhotina bombardiranih vozila. Vidjeli smo ukrajinske vojnike natovarene streljivom i torbama kako odlaze niz cestu prema Luhansku kako bi se još borili”, dodaje reporterka.

Sve će biti Ukrajina“, vikao je za njima jedan od  ukrajinskih vojnika, a u pozadini se čuje stalno granatiranje.

“U autobusu u blizini kojeg se nalazimo, tijelo ruskog vojnika visi s vozačevog sjedala. Vrata autobusa su otvorena, a ruke mu vise iznad ceste, kao da je očajnički pokušao izaći. Ruke su mu crne od ukorijenjene prljavštine”, priča reporterka Skya.

Jedna žena Anna, ispričala im je o žestokim borbama ispred kuće u kojoj živi sa svojim mužem. Ispričala je kako je ruski vojnik nekoliko dana ranije utrčao u njezino dvorište, pokušavajući se sakriti od napada. “Bio je u civilu, ali je imao oružje i zeleni vojni pancir”, priča.

Video: Eksplozija na mostu koji spaja Krim i Rusiju

 

Kada su ga ubili, nije mogla podnijeti njegovo beživotno tijelo u svom dvorištu. Ona i njezin suprug odvukli su tijelo u polje iza svoje kuće i zakopali ga, a na grob su stavili zeleni pancirni prsluk.

Dokumenti koje su pronašli kod njega pokazuju da ima 30 godina i da je iz Moskve. “On je bio prvi vojnik kojeg sam ikad vidjela mrtvog. Nisam ništa osjetila. Došao nas je ubiti”, priča nesretna žena jecajući.

Ukrajinski vojnici koje susreću putem na sve su spremni.

“Više se ničega ne bojimo”, kaže vojnik koji sebe naziva Ris. “Znamo za što se borimo – borimo se za svoju zemlju. Ne bojimo se nuklearnog ili kemijskog oružja. Počeli smo i nećemo stati dok ne oslobodimo svu našu zemlju. Spreman sam umrijeti”, dodaje.

Ostatak njegove postrojbe sjedi na vrhu svog oklopnog transportera i ne boji se nuklearne prijetnje.

“Psihički sam spreman umrijeti”, kaže Oleksander, “pa ako se (nuklearni napad) dogodi, onda će se dogoditi”, dodaje.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)