S. Koreja ispalila balističku raketu preko Japana; SAD i saveznici počeli vojne vježbe u J. Koreji

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak nešto što je izgledalo kao balistički projektil iznad Japana, objavilo je Ministarstvo obrane te zemlje, navodi ABC News.  Navodna balistička raketa lansirana je u 7:22 ujutro po lokalnom vremenu i preletjela je Japan u 7:29 ujutro, objavilo je japansko Ministarstvo obrane. Vlada Južne Koreje potvrdila je kako je japanska vlada upozorila građane da se sklone. Projektil je vjerojatno preletio Japan, no još se ne zna je li pao u more.

Dužnosnik američke obrane potvrdio je za ABC News da je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil iznad Japana u utorak po lokalnom vremenu, ali nije iznio druge pojedinosti.

Kako navodi Bloomberg, Sjeverna Koreja ispalila je projektil iznad Japana prvi put u pet godina, dodatno pojačavši napetosti oko nuklearnog programa Kim Jong Una i potaknuvši Tokio da izda rijetko upozorenje za javnu sigurnost.

Projektil lansiran u utorak pao je u zapadni Pacifik oko 3200 kilometara istočno od Japana, rekli su dužnosnici u Tokiju, dodajući da nema izvješća o šteti. Japanski premijer Fumio Kishida osudio je lansiranje, a južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol upozorio je na “odlučni odgovor”.

Sjeverna Koreja lansirala je balističku raketu srednjeg dometa u 7:23 ujutro iz provincije Jagang, rekao je u utorak južnokorejski Združeni stožer, dodajući da je raketa prošla iznad Japana. Letio je oko 4500 kilometara (2800 milja) i dosegao visinu od 970 km, rekao je JCS. To je više nego dvostruko više od Međunarodne svemirske postaje.

Ovaj potez Sjeverne Koreje oštro su osudile Sjedinjene Države kao opasnu, nepromišljenu i destabilizirajuću odluku.

Ova je vijest definitivno usko povezana i sa slijedećom:

U utorak su mornarice deset zemalja, uključujući SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, počele multilateralne vježbe protuminskog djelovanja u Južnoj Koreji u blizini obale grada Pohanga u Japanskom moru, izvijestila je novinska agencija Yonhap.

Ove godišnje vježbe, koje se održavaju od 2016., trajat će do 12. listopada, a njihov je cilj jačanje suradnje u prilagodbi uvjetima neprijateljstava na Korejskom poluotoku pod takozvanim “Zapovjedništvom UN- a ” koje vode Sjedinjene Države.

Ovo su zapovjedništvo stvorili Amerikanci tijekom Korejskog rata, ali ono zapravo nema stalni mandat UN-a. Sjeverna Koreja je u više navrata pokušavala skrenuti pozornost svjetske organizacije na to i zahtijevala eliminaciju “Zapovjedništva UN-a” u Koreji, ali nije bila uslišana.

Tijekom vježbe u Japanskom moru, Južna Koreja raspoređuje osam brodova, uključujući razarač od 3000 tona i minolovac od 700 tona, pomorski izviđački zrakoplov P-3 i helikoptere UH-60. Iz Sjedinjenih Američkih Država na vježbe su poslana dva minolovca i helikopteri za traženje podvodnih mina.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)