OVAKO PRIČA TZV. PREDSTAVNIK HRVATA: HDZ BiH je pravi pobjednik ovih izbora, ali neću podržat njihovog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Na čelu sljedećeg saziva Vijeća ministara trebao bi biti Hrvat, i to onaj kojeg predloži koalicija okupljena oko HDZ BiH koja je dobila plebiscitarnu potporu hrvatskog biračkog tijela. No protuustavni član Predsjedništva BiH izabran po četvrti put glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako će on biti protiv imenovanja kandidata HDZ BiH za predsjedatelj Vijeća ministara. Podsjetimo predsjedatelja Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH a potvrđuje Zastupnički dom Parlamenta BiH.

“Izbor mandatara za predsjedatelja Vijeća ministara je stvar koja će doći poslije službene inauguracije novog saziva Predsjedništva. Neko je rotaciono, nepisano pravilo da taj mandat pripada osobi iz reda hrvatskog naroda. Sad ćemo vidjeti kako će to proći, ne znam tko će biti u igri, tko će se kandidirati. Vjerojatno će HDZ biti taj koji će inzistirati na tome“, kazao je Komšić.

Upitan hoće li on to prihvatiti, odgovorio je: “Ne vjerujem da sam spreman u ovom trenutku to prihvatiti”.

“Pravi pobjednik je HDZ BiH”

Komšić je istaknuo da je pravi pobjednik Općih izbora ustvari HDZ BiH koji su još ohrabreni odlukom Visokog predstavnika Schmidta.

“Zapravo pravi pobjednik ovih izbora je HDZ, da se ne lažemo. Plus malo zacementiran ovom odlukom Schmidta. U ovoj situaciji kakva je u Sarajevu HDZ će biti u situaciji da bira, na jednoj strani SDA a na drugoj ova trojka ili kako god se zove. Cijena za onoga koga HDZ odabere će biti povisoka. Biti će Izborni zakon, nastavak onoga što je HDZ tražio, da se i ubuduće Predsjedništvo uredi na način kako je HDZ to govorio“, izjavio je.

On je kazao kako su izmjene Izbornog zakona izvjesne jer će se “oko toga trgovati”.

“Mislim da HDZ neće sebi dozvoliti situaciju kao s Izetbegovićem, kada ih je on moram to reći, nadigrao u toj priči. Bez obzira na sve finese tih razgovora i pregovora i što je obećavano, neće više biti naivni u HDZ-u po tom pitanju, kazao je Komšić.

“Trojka” ili kako već je zovemo je toliko željna da se obračuna sa SDA i istjera SDA iz priče o vlasti i samu su rekli nije problem HDZ. Uvjet HDZ-a će biti vrlo tvrd, to je moje očekivanje i on će biti ispostavljen u vidu izmjena Izbornog zakona“.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)