Medij: NATO Ukrajini ne da u članstvo prije završetka ruske vojne operacije

Vrijeme:2 min, 4 sec

Na dan 30. rujna, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin na svečanosti u Kremlju potpisao ugovor o priključenju četiriju ukrajinskih regija Rusiji nakon održanih referenduma, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, sa svojim vojnim zapovjednikom i ministrom obrane potpisao je zahtjev za ubrzani pristup Ukrajine NATO savezu. Pri tom je naglasio kako je njegova zemlja zapravo već u tom savezu, da se bori zapadnim oružjem i ispunjava standarde NATO-a.

Međutim, to je krajnje osjetljivo pitanje. Uostalom, zbog tih je namjera, između ostalog, Rusija i pokrenula svoju, kako je naziva, specijalnu vojnu operaciju.

Tako se već istog dana o spomenutom zahtjevu izjasnio i američki predsjednik Joe Biden, kazavši kako je za tako nešto još prerano, a na istom je tragu bio i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg, kazavši da taj zahtjev treba odobriti svih 30 članica saveza, da bi jučer objavio i kako NATO nikada neće postati sudionik rata u Ukrajini, već će i dalje nastaviti pružati svu potrebnu pomoć Kijevu u borbi protiv ruske invazije.

Na ovu temu sinoć se oglasio i američki medij The New York Times, kazavši kako NATO neće dozvoliti Ukrajini da mu se pridruži prije završetka ruske specijalne operacije. O tome su svoje mišljenje u američkom mediji iznijeli kolumnisti Andrew Kramer i Dan Bilefsky.

Ako bi Ukrajina bila primljena, Sjevernoatlantski savez morao bi primijeniti peti članak povelje o međusobnoj obrani svih članica, naglašavaju autori.

“Budući da se savez pridržava načela zajedničke obrane, vrlo je malo vjerojatno da će u svoje redove primiti zemlju koja sudjeluje u neprijateljstvima”, navodi se u tekstu.

Svije stavove potkrepljuju citatima stručnjaka prema kojima se ubrzani ulazak Ukrajine u NATO čini nedostižnim i koji predviđaju da bi ova procedura mogla trajati godinama.

Istodobno, Kijev mora ispuniti niz ostalih zahtjeva za tako nešto, poglavito pokazati predanost demokraciji, individualnim slobodama i vladavini prava.

“Dok ukrajinski čelnici kažu da njihova zemlja ispunjava te kriterije, neki američki i europski dužnosnici tvrde drugačije”, navodi NYT.

Podsjećamo da su, nakon zahtjeva Kijeva za ubrzani prijam Ukrajine u NATO, njega poduprli čelnici Rumunjske, Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Crne Gore i Slovačke, koji su 2. listopada potpisali dokument kojim pristaju primiti Ukrajinu u NATO. Pri tom su pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Kijevu.

Treba spomenuti kako se 1. listopada o tom pitanju oglasio i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, kazavši kako težnja Ukrajine da se pridruži NATO-u u ovom trenutku nije fundamentalno važno pitanje.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)