Kako 3,3 milijuna žitelja BiH mogu doći do adrese biračkog mjesta

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

 

Pravo glasa na izborima ima ukupno 3,368.666 birača. Na glasačkim listićima naći će se 127 političkih subjekata u okviru županijske, entitetske i državne razine vlasti. Ove nedjelje 3,368.666 građana BiH s pravom glasa imat će mogućnost birati predstavnike na tri razine vlasti – županijskoj, entitetskim i državnoj, a za opće izbore 2022. godine bilo bi korisno da birači na vrijeme provjere gdje im se nalazi biračko mjesto, piše Večernji list BiH.

U tu svrhu omogućena su dva načina na koja birači mogu doći do prijeko potrebnih informacija, počevši od adrese biračkog mjesta na kojem će moći ispuniti svoju demokratsku dužnost.

Informacije

Preko mrežne stranice Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba moguće je doći do navedenih informacija na sljedeći način – otvaranjem stranice u gornjem lijevom kutu nalazi se rubrika “Aktualno”, ispod koje je postavljena poveznica pod nazivom “Jeste li registrirani?”, a otvaranjem poveznice birač će pred sobom dobiti tri polja u koja mora upisati potrebne informacije – prezime, ime i broj jedinstvenog matičnog broja (JMBG).

Nakon ispunjavanja navedenih polja potrebno je staviti kvačicu kraj izjave “Nisam robot” te kliknuti na oznaku “Provjeri”, nakon čega se dobiva informacija o adresi kao i broju biračkog mjesta. S druge strane, informacije je moguće dobiti i slanjem poruke. Tako je Središnje izborno povjerenstvo BiH aktiviralo SMS centar za provjeru biračkog mjesta koji je u funkciji od 12. 9. 2022. godine za sve telekom operatere u Bosni i Hercegovini. Slanjem jedinstvenog matičnog broja na broj telefona 091 12 12 12, telekom operater vraća poruku koja sadrži broj, lokaciju i grad gdje se nalazi biračko mjesto, a cijena slanja poruke je 0,10 KM + PDV.

Na izborima će glasovati i jedan manji dio bosanskohercegovačkog iseljeništva, a informacija iz Središnjeg izbornog povjerenstva otkriva kako su za glasovanje poštom registrirana 63.264 birača. Središnje izborno povjerenstvo BiH pozvalo je birače koji glasuju poštom da glasuju odmah nakon prijma glasačkog paketa, a najkasnije do 2. 10. 2022. godine do 19.00 sati, odnosno da datum na poštanskom pečatu slanja bude najkasnije 2. listopada, dan izbora u Bosni i Hercegovini.

Središnje izborno povjerenstvo BiH će omotnice birača koji glasuju poštom primati pet dana nakon dana izbora, odnosno do ponoći 7. 10. 2022. godine, a glasovi birača koji glasuju preko pošte broje se nakon verifikacije u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Inače, u kontekstu spremnosti iseljeništva da sudjeluje u političkom životu BiH treba navesti kako je najveći broj prijavljenih birača za glasovanje poštom bio na općim izborima 2018. godine (76.682), no svoje biračko pravo iskoristila su tek 50.252 birača.

S druge pak strane, najmanji broj birača prijavljenih za glasovanje poštom zabilježen je na lokalnim izborima 2004. godine. Tada su se registrirala 27.462 birača, a glasovala su 18.864.

Ukupno 7257 kandidata

Kada je pak riječ o pripremnim aktivnostima za provedbu izbora, prije nekoliko dana iz skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH počela je distribucija osjetljivog izbornog materijala, u koji spadaju i glasački listići, prema općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima u BiH, a zadnja isporuka planirana je danas.

Općinska/gradska izborna povjerenstva predaju izborni materijal biračkim odborima dan prije, a najkasnije 12 sati prije otvaranja biračkih mjesta. U skladu s pravilnikom o provedbi izbora birački materijal se u noći prije otvaranja biračkog mjesta čuva u zaključanim prostorijama na lokaciji biračkog mjesta. Policija osigurava birački materijal u noći prije otvaranja biračkih mjesta na lokacijama biračkih mjesta.

Na glasačkim listićima, kao što je poznato, naći će se 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, ukupno 7257 kandidata, a koji se natječu za tri razine vlasti, počevši od županijskih skupština, preko zastupničkih domova entitetskih parlamenata, pa do Zastupničkog doma državnog Parlamenta, kao i Predsjedništva BiH.

VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)