Upaljen narančasti meteoalarm za dio Hrvatske: Očekuju se obilnije kiše, moguće i bujice

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju iz DHMZ-a za riječko područje. Državni hidrometeorološki zavod izdao je meteoupozorenje za četvrtak. Za najveći dio zemlje upalili su žuti meteoalarm, dok su za Gospićku i Riječku regiju upalili narančasti meteoalarm zbog obilnijih kiša i velike količine oborina.

“Ponegdje obilnija kiša. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine 70-100 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, upozoravaju iz DHMZ-a za riječko područje.

Najave za loše vrijeme dolaze nakon što je riječko područje u srijedu navečer pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme. Uslijed bujičnih poplave poginula je jedna osoba. Brojni automobili su ostali zarobljeni pod vodom, a hitne službe su spašavale i djecu koja su ostala zarobljena.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je i cjelokupnu prognozu za četvrtak.

“Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno izraženijim. Na Jadranu i uz njega može biti obilne kiše. Najmanje oborine te česta sunčana razdoblja očekuju se na istoku zemlje. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, a u sjeverozapadnim područjima okrenut će na sjeverni. Na Jadranu će puhati umjeren i jak južni vjetar i jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom od 20 do 25, no u središnjim i gorskim predjelima niža, između 15 i 20 °C”, navodi se u prognozi DHMZ-a za četvrtak.

 | Autor : DHMZ

Blago smirivanje vremena očekuje se pak u petak.

“Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, a na Jadranu i područjima uz njega bit će izraženijih i lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom. Vjetar na kopnu slab i povremeno umjeren jugozapadni, u gorju s jakim udarima, a na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najniža temperatura na kopnu od 10 do 15, na moru od 15 do 20, a najviša dnevna od 17 do 23 u unutrašnjosti te od 20 do 25 °C duž obale”, navodi DHMZ koji je proglasio žuti meteoalarm za Kninsku, Riječku, Splitsku, Dubrovačku regiju i područje Dalmacije zbog obilnijih pljuskova.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)