Milan Šutalo: Sintagma “probosanske snage” i “državotvorne stranke” je antagonizirajuća, a pojam Bosanac i Hercegovac oksimoron

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Bošnjački političari, mediji i intelektualci u javnom prostoru sve učestalije, ili gotovo isključivo za stanovnike BiH koriste izraz Bosanci i Hercegovci, što je oksimoron. Naime, ako je netko Bosanac, ne može biti i Hercegovac i obrnuto, jer se radi o zavičajnom određenju. Ako živite u dijelu BiH koji se naziva Hercegovinom, onda ste zavičajno Hercegovac. Ne možete biti istovremeno i Bosanac. Živite li, pak, u Bosni, onda se Bosanac i ne možete biti istovremeno i Hercegovac. Naravno izuzetak su žitelji mjesta koji žive na razmeđu Hercegovine i Bosne- u primjerice Prozor- Rami ili Livnu. Oni se mogu smatrati i Hercegovcima i Bosancima.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

No, bošnjački političari i javne osobe pokušavaju oksimoron Bosanac i Hercegovac nametnuti ne kao zavičajno, već kao nacionalno određenje, kako bi stvorili podlogu za realizaciju velikobošnjačke političke agende pretvaranja tronacionalne BiH u jednonacionalnu državu “Bosanaca i Hercegovaca”, kojom bi upravljao većinski bošnjački narod, kada bi se uvelo građansko načelo jedan čovjek- jedan glas, a ukinula konstitutivnost naroda i s njom domovi naroda te Predsjedništvo BiH.

Bosanac i Hercegovac, dio unitarističke agende

– Jedan predsjednik, jedna vlada, jedan parlament, jedan narod- Bosanci i Hercegovci, to je ono što želi bošnjačka politička i akademska elita, koja bi postojeće već formirane nacije svela na etničke skupine. Uzaludan je to posao.

Takvi pokušaju samo generiraju konflikte u BiH jer ne prihvaćaju realnost da su Hrvati i Srbi stari narodi, koji imaju status nacija samim tim što su ustavni konstituenti BiH, dok su Bošnjaci to postali 1993. na Bošnjačkog kongresu. Do tada su bili samo muslimani, dakle vjerska skupina. Da bi postali Bosanci i Hercegovci Hrvati, Srbi, pa i Bošnjaci morali bi se odreći svog nacionalnog identiteta. A to se neće dogoditi, kao što u bivšoj državi, Hrvati, Srbi, a ni drugi narodi nisu postali Jugosloveni u nacionalnom smislu.

Konačno i popis stanovništva gdje su se žitelji BiH izjašnjavali o nacionalnosti, ne narodnosti niti etničkoj pripadnosti, održan 2013. pokazao je da se u BiH 97 posto stanovništva nacionalno odredilo kao Bošnjak, Hrvat i Srbin.

Antagonizirajuće sintagme

Drugi problematični pojam ili sintagma koju koriste bošnjačke stranke kao svoju političku odrednicu je “probosanske snage”, “probosanskohercegovački front”, “državotvorne stranke”, i sl.. Ti izrazi impliciraju da su svi oni koji ne pripadaju tom bloku antidržavotvorni, antibosanski i antibosanskohercegovački.

To je netočna, diskriminirajuća i opasna sintagma jer etiketira sve druge stranke kao subverzivne i neprijateljske prema određenoj regiji, cijeloj zemlji ili državi.

Korištenje takve terminologije već samo po sebi je antagonističko i destruktivno u višenacionalnoj državnoj zajednici, čiji opstanak ovisi o suradnji triju ustavotvornih naroda.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)