Dario Pušić: Hrvati su ponovno jedina istinska spona s EU i borci za uspješnu BiH

Vrijeme:2 min, 47 sec

 

Politička i društvena javnost u Hrvata najkonstruktivniji je partner u reformskim procesima koji stoje pred BiH -višenacionalnom državom koja teži ostvarenju konsocijacijskog modela demokracije

Znanstvene konferencije, prijedlozi izmjene Izbornog zakona, naglašavanje važnosti očuvanja fokusa na europskim vrijednostima i ispunjavanje reformi na europskom putu BiH, pozivi na dijalog i kompromis sastavnica bosanskohercegovačkog društva – politički i društveni korpus hrvatskog naroda u BiH jedini je istinski i iskreni promicatelj pozitivnih promjena koje BiH trebaju pozicionirati u europsku obitelj suvremenih, demokratskih društava, a to se vidi i u ovoj izbornoj kampanji, piše Večernji list BiH. Hrvatske stranke, unatoč u najmanju ruku neprimjerenim porukama koje dolaze iz bošnjačkog političkog korpusa, i u javnim nastupima pred ove opće izbore ostvaruju razinu komunikacije koja u svojoj srži ima poziv na dogovor i izgradnju zajedničke domovine BiH, domovine triju konstitutivnih naroda i svih njezinih građana.

Konstruktivni čimbenik

To je zapravo nastavak kontinuirane politike koja se samo tijekom nekoliko proteklih godina pokazala kao najkonstruktivniji partner u svim reformskim procesima koji stoje pred BiH -višenacionalnoj državi i onoj koja na putu k članstvu EU teži ostvarenju konsocijacijskog modela demokracije, a koji u svom temelju ima legitimno predstavljanje sastavnica višenacionalnog društva. Takvu pozitivnu politiku prepoznaje i međunarodna zajednica, napose Europska unija i Sjedinjene Američke Države, a kojima su upravo hrvatski politički predstavnici važan saveznik. I svoju konstruktivnost ponovili su i još prije nešto više od dvije godine kada je pod medijacijom Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije, najvećih prijatelja BiH koji žele vidjeti Hrvate i Bošnjake ponovno za istim stolom, potpisan mostarski sporazum u kojemu je bilo predviđeno rješavanje spornih pitanja u izbornom zakonodavstvu, uključujući i potrebu legitimnog političkog predstavljanja. Hrvatske stranke su i ranije, ali i od tada, pa sve do proljeća ove godine nudile prijedloge s kojima bi se provele presude domaćih i međunarodnih sudova kroz izmjene Izbornog zakona, a runde pregovora od Sarajeva do Neuma dokazale su kako hrvatski politički predstavnici žele iskreno doći do rješenja kojim će se relaksirati međunacionalni odnosi, napose u Federaciji, a time i stabilizirati ukupna političke situacija u zemlji. Unatoč činjenici da nije bilo spremnosti s druge strane, a da je vrlo brzo nakon toga krenula i (pred)izborna kampanja, stranke Hrvatskog narodnog sabora nastavljaju u fokusu svog djelovanja imati upravo pitanje pravednih izbornih rješenja koja su ključ rješavanja političkih problema u Federaciji.

Europski put

A put Bosne i Hercegovine k euroatlantskim integracijama među prioritetnim je agendama hrvatske političke, znanstvene i općenito društvene javnosti u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović 15. veljače 2016. godine una dužnosti predsjedatelja Predsjedništva BiH predao je zahtjev za članstvo u EU, čime je taj dan za Bosnu i Hercegovinu postao dan od povijesnog značaja. Svjesni izazova i kriterija koji predstoje pred našim društvom u europskim integracijama, HDZ BiH i dalje poziva političke dužnosnike na konstruktivan dijalog i suradnju kako bismo što skorije dobili kandidacijski status. Pitanje integracija podignuto je i na znanstvenu razinu, a ovogodišnja međunarodna znanstveno-stručna konferencija u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Hrvatske pod nazivom Untying the knot – Bosnia and Herzegovina on the path towards EU and NATO membership okupila je predstavnike akademske zajednice, istaknute znanstvenike i stručnjake kako bi kroz interdisciplinarnu znanstvenu raspravu ponudili odgovor na aktualna pitanja koja se tiču europske budućnosti Bosne i Hercegovine.

Dario Pušić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori