Nenad Piskač: Zagrebački i kninski dronovi – unutarnja teroristička djela?

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Hrvatska granica predstavlja prvu crtu obrane NATO saveza u odnosu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini. Glavni grad Zagreb u travnju ove godine bio je meta vojne bespilotne letjelice teške oko šest tona i dugačke poput borbenog zrakoplova F-16. Letjelica je prošla kroz NATO kišobran bez ikakve reakcije i zabila se u tlo pedesetak metara od zagrebačkoga studentskog doma. Tko ju je poslao na Zagreb ostao je misterij i pet mjeseci kasnije, kao i to zašto dron nije eliminiran u svom gotovo jednosatnom letu iznad teritorija triju članica NATO-a. Vjerojatno je „istraga u tijeku“ s pretenzijom na to da ne bude nikad dovršena. Čin agresije? Ili terorizma?

Ovih dana nad hrvatskim kraljevskim gradom Kninom u više navrata uočeni su dronovi. Očevici kažu da dolaze iz smjera Bosne i Hercegovine (Republike srpske), te da lete ponajviše iznad hrvatskih vojarni. Službenih informacija nema. Kao i u zagrebačkom slučaju dronovi nisu eliminirani sustavom protuzračne obrane.

Oba slučaja napada, zagrebački i kninski, podigao bi na noge cijeli državni aparat, osobito sustav domovinske sigurnosti, budući da je sad već riječ o kontinuitetu napada dronovima. U prvom slučaju, međutim, prepucavalo se o tome kakva je letjelica u pitanju, je li ona bila bomba s upaljačem ili bez njega i tako dalje. U kninskom slučaju nema čak ni prepucavanja političara, kamoli trezvene ocjene o tomu što se zapravo događa sa zračnim ugrozama koje dolaze izvan naših granica.

Predsjednik Vlade RH u drugim je slučajevima puno energičniji. Trg sv. Marka je i danas zatvoren zato što je u listopadu godine 2020. upotrjebljeno vatreno oružje osobnog vojničkog naoružanja. Taj čin Plenković je okarakterizirao kao „teroristički čin“. Golobradi počinitelj je istog dana preminuo, pa opasnosti od „ponavljanja djela“ nema, ali povijesni trg sa crkvom sv. Marka ostao je odvojen od ostatka Zagreba. Iz sigurnosnih razloga.

Nedavno je održan prosvjed protiv vladajućih na kojemu je opet golobradi mladić u torbi nosio stanovite eksplozivne naprave kućne radinosti. Uhićen je. Događaj je Plenković istoga trena krstio terorizmom i optužio oporbu da svojom retorikom stvara pogodnu klimu za terorizam.

Slijedom navedenoga moguće je očekivati da istrage o zagrebačkom dronu i kninskim višednevnim dronovima prekine predsjednik Vlade paušalnom konstatacijom u funkciji stabilnosti vlastite vlade, kako je u oba slučaja riječ o unutarnjim terorističkim djelima iza kojih stoji oporba, nesposobna kao i Plenkovićeva pozicija.

Unutarnji terorizam koji ugrožava domovinsku sigurnost jest, međutim, nešto drugo. Što? Ono što prolazi ispod radara. Ovo: Hrvatska je sustavno bušena na bankarskom i medijskom planu, energetskom i gospodarskom planu, demografskom i poljoprivrednom planu, a prije svega na stranačkom i političkom planu. Za taj vid stvarnoga terorizma suprotiva državi i naciji račun će stići kad-tad.

Nenad Piskač, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)