Izetbegović se u Mostaru hvalio kako je spriječio dogovor o izmjenama Izbornog zakona, pa HDZ optužio za rasizam

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Lider SDA Bakir Izetbegović govoreći na predizbornom skupu svoje stranke u Mostaru pohvalio se, po tko zna koji put, kako je opstruirao postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona kojim bi se provela presuda Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Dolazeći iz Sarajeva, u kojem brojne ulice nose nazive po suradnicima nacista, u Mostar, grad kojih takvih ulica nema, nazvao je rasizmom, kojeg je pripisao HDZ-u, postojanjem “dviju škola pod jednim krovom”, kojima se omogućava pravo da djeca pohađaju nastavu prema programu kojeg sami izaberu, a kojeg je uveo OESS, prenosi Hrvatski Medijski Servis. Evo što je, uz ostalo Izetbegović, kazao u Mostaru.

– I Mostar je nakon 27 godina ostao bez fašista u nazivima ulica. Ipak se kreće. Sporo, ali sigurno. Očekujemo da se nakon fašizma HDZ odrekne i rasizma, da ukine „dvije škole pod jednim krovom“. Tako nešto se radilo jedino u Južnoafričkoj Republici, ali prije 40 godina. Što je problem da Bošnjaci i Hrvati sjede u istim školskim klupama – kazao je Izetbegović i nastavio:

-SDA nije pristala na izmjene Ustava i Izbornog zakona koje su protivne presudama Europskog suda za ljudska prava i europskim demokratskim standardima i vrijednostima. Kažu da se neki veleposlanici ljute na mene i SDA što nismo pristali na neumski prijedlog. Ne znam je li to istina. Nama ti ljudi trebaju i ja ću sa njima graditi dobre odnose. U nama mogu imati partnere, ali ne i poslušnike. Ali jedini kojima ja odgovaram ste vi. Meni je jedino bitno da vas ne razočaram, da vama mogu pogledati u oči. A razočarati vas, budite uvjereni, neću. Ni ja, kao ni Alija, izdati ne znam – izjavio je Izetbegović.

Osvrnuo se Izetbegović na dogovor koji je postignut 2020. godine, a koji je omogućio održavanje Lokalnih izbora u Mostaru nakon 12 godina.

– Osmislili smo model koji je omogućio pobjedu probosanskohercegovačkih stranaka u Mostaru. Pobjedu je prodala Naša stranka. Jedna od ovih 11. Recite im šta mislite o tome na izborima 2. listopada. U Daytonu su nam navukli luđačku košulju. U Neumu su je pokušali dotegnuti i učiniti vječnom. Pomagao im je predsjednik stranke NiP, druge od ovih 11. Čović je bio pozitivno iznenađen takvim odnosom. Odgovorite i njima na to u nedjelju – poručio je Izetbegović, priopćeno je iz SDA.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)