Italija skrenula oštro udesno! Težak poraz ljevice!

Vrijeme:2 min, 57 sec

 

Kako se i očekivalo, prema privremenim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora u Italiji i pobrojanih više od polovice glasačkih listića, uvjerljivu je većinu osvojio desni blok koji bi trebao imati većinu o oba doma parlamenta. Time mu se otvara mogućnost za stabilnu vladavinu, što je svojevrsni kuriozitet za tu zemlju koju često potresaju političke krize i padovi vlada. Na izborima je glasalo 64 posto birača, što je deset posto manje nego prije četiri godine ali i najmanji odaziv u povijesti.

Kako navodi Reuters, nova premijerka na čelu najdesnije talijanske vlade poslije Drugog svjetskog rata trebala bi postati 45-ogodišnje Giorgia Meloni – čelnica nacionalističke stranke Braćo Italije koja je osvojila 26% glasova, što je ogromno povećanje u odnosu na izbore 2018. g. kada je osvojila svega 4 posto glasova.

Međutim, pred Meloni i njenim koalicijskim partnerima stoje veliki izazovi ekonomske i političke prirode – ponovo usporavanje trećeg najvećeg gospodarstva eurozone, energetska kriza tj. veliki rast cijena energenata. kao i rat u Ukrajini.

“Moramo zapamtiti da nismo na krajnjoj, već na početnoj točki. Od sutra moramo dokazati svoju vrijednost”, izjavila je u ponedjeljak ujutro Giorgia Meloni u svom pobjedničkom govoru pomirljivoga tona članovima i simpatizerima svoje stranke.

Zanimljivo je kako Meloni, koju mnogi smatraju simpatizerkom fašizma, umanjuje važnost postfašističkih korijena stranke i predstavlja ju kao mainstream političku grupaciju, sličnu britanskim konzervativcima.

Što se tiče Ukrajine, obećala je nastavak potpore politici Zapada prema toj zemlji i da neće eksperimentirati s krhkim talijanskim financijama.

Ključne zemlje EU i financijska tržišta pozorno će pratiti prve poteze buduće vlade s obzirom na prethodni euroskepticizam stranaka koje će je činiti ali i njihov ambivalentan stav prema Rusiji.

“Ako smo pozvani da upravljamo ovom zemljom, činit ćemo to za sve Talijane s ciljem ujedinjenja ljudi i fokusiranja na ono što nas ujedinjuje, a ne na ono što nas razdvaja”, poručila je jutros Meloni.

Nasuprot tome, glavni saveznik Meloni u koaliciji desnog centra, kako se službeno zove koalicija, imao je katastrofalnu noć, navodi tportal.hr.

„Liga“ Mattea Salvinija osvojila je, po trenutnim rezultatima, oko 9 posto glasova, što je veliki pad u odnosu na više od 17 posto prije četiri godine, dok je Meloni pretekla Ligu i u njenim tradicionalnim uporištima na sjeveru zemlje.

Treća članica desne koalicije stranka Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija osvojila je oko 8 posto glasova.

Koalicijski partneri imaju različite stavove o nekoliko pitanja koja će možda biti teško pomiriti.

Za razliku od Meloni Salvini dovodi u pitanje sankcije Zapada protiv Rusije, a on i Berlusconi često su izražavali svoje divljenje prema ruskom vođi Vladimiru Putinu.

Također imaju različite stavove o tome kako se nositi s rastućim računima za energiju, a iznijeli su niz obećanja, uključujući smanjenje poreza i mirovinsku reformu, koje će Italija teško moći priuštiti.

Meloni će preuzeti dužnost premijerke od tehnokrata Marija Draghija, velikog eurofila i bivšeg čelnika Europske središnje banke koji je Rim okrenuo prema centru odlučivanja u EU-u s osloncem na bliske veze s Parizom i Berlinom. Draghijeva vlada nacionalnog jedinstva raspala se nakon svega 18 mjeseci nakon što ju je napustio populistički Pokret 5 zvijezda koji je jučer osvojio 16% glasova. Centristička koalicija oko stranke Akcija osvojila je 7 posto glasova.

Najveća stranka u koaliciji lijevog centra Demokratska stranka (PD) osvojila je 19 posto glasova, a njezina zastupnica u parlamentu Debora Serracchiani izjavila je pred novinarima da je „ovo tužna noć za zemlju“ i da „desnica ima većinu u parlamentu, ali ne i u zemlji“.

Zanimljivo je kako je među prvim liderima koji su čestitali Meloni bio mađarski premijer Viktor Orban.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)