POLITIČKI POTEZI: HNS-ov 7. zaključak aktivira se u slučaju istrebljenja Hrvata iz vlasti

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini, čak i nakon što budu okončani, donijet će veliki broj nepoznanica te biti svojevrsno raskrižje odnosa triju naroda i budućnosti same zemlje čiji se temelji dugi niz godina tresu zbog neodgovornih politika čiji je cilj potkopati Daytonski mirovni sporazum. Dio bošnjačkih stranaka odlučio je zakoračiti u potpunu pustolovinu pokušajem izmjene izbornih i političkog sustava zemlje, ali i njezina administrativnog ustroja, do otvorenih zagovora poništavanja sporazuma kojim je okončan rat prije 27 godina, piše portal Večernjeg lista BiH.

Sve kao prije 30 godina

Srpska strana čeka rasplet na globalnoj sceni, iščekujući pogodan geopolitički trenutak kako bi realizirala svoje ciljeve koji se u suštini nisu bitnije mijenjali još od vremena kada je većina toga naroda bila protiv neovisnosti BiH na referendumu 1992. godine. Hrvatska se politika danas neizravno zauzima za vlastitu federalnu jedinicu, no takve odluke stavlja u kondicional eventualnih poremećaja i narušavanja ključnih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava zemlje. A to bi se vrlo lako moglo dogoditi 2. listopada ako bošnjačke stranke inženjeringom uguraju podobne Hrvate bez narodnog legitimiteta na izborima te ako se realizira šovinistička koncepcija nastavka otimanja pozicija Hrvata u Predsjedništvu BiH.

Upravo su na takvo što na izvanrednom zasjedanju HNS-a BiH, neposredno nakon propasti neumskih razgovora o izbornoj i ustavnoj reformi uz posredovanje predstavnika američke i administracije Europske unije, upozorili vodeći hrvatski politički predstavnici. Posebno je intrigantan, ali i zakulisan zaključak broj sedam koji upravo daje naznake realizacije posve logičnih poteza u slučaju pokušaja da se Hrvate iskorijeni iz vlasti pretvaranjem najprije u političku, a zatim i nacionalnu manjinu. – HNS i sve njegove članice će s krajnjom pozornošću pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama, kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH – stoji u sedmom zaključku.

Medijska i interpretacija političkih analitičara ovoga zaključka kretala se od ocjena kako je riječ o odgovoru zaštite od ugroze do otvorenoga zagovaranja preustroja zemlje i uspostave vlastitog entiteta, odnosno federalne jedinice. Da je takav rasplet realnost, smatra i američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić. On ističe kako će Daytonski mirovni sporazum biti dokinut u slučaju da se Hrvate od konstitutivnog naroda pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

– Nakon bosanskohercegovačkih izbora u listopadu Hrvatska će, prema međunarodnom pravu, moći raskinuti Daytonski sporazum jer je očita namjera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu – poručio je Mišetić.

POVEZANO

Mišetić: ‘Nakon BiH izbora u listopadu, Hrvati će vjerojatno moći raskinuti Daytonski sporazum’

Masovan izlazak na izbore

Po njegovu tumačenju, dvije od tri zemlje imaju pravo zatražiti poništenje sporazuma u slučaju njegova potpunog urušavanja. O važnosti sljedećih izbora u New Yorku je za susreta s hrvatskom dijasporom iz Hrvatske i BiH na važnost predstojećih izbora uputio premijer Andrej Plenković. Posebno je pozdravio Hrvate iz BiH, pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bh. Hrvata u tijelima BiH. Zato je iznimno važno da Hrvati masovno izađu na birališta i time spriječe bošnjačke stranke u svojoj nakani. Veliku odgovornost za stabilnost i mir ima i Ured visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)