Zagovornici države preziru sve ono što je ustavna i stvarna BiH

Vrijeme:3 min, 12 sec

Oni koju su sinoć, na probošnjačkoj Federalnoj tv, gledali debatu između trojice kandidata za, po Ustavu, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH; Bakira Izetbegovića, Denis Bećirovića i Mirsada Hadžikadića, mada su sva trojica i voditelj emisije isticali “iz reda bošnjačkog naroda”, jasno je da ne postoji ni minimum izgleda da bošnjačka politička elita ni nakon izbora pristane na izmjene Izbornog zakona prema presudi Ustavnog suda BiH, koja nalaže da izaslanici u domovima naroda “i na drugim adiministrativno političkim razinama” (Predsjedništvo BiH, op aut.) moraju biti izabranih od onih koje, po Ustavu, trebaju predstavljati. I da nas, umjesto stabilizacije i napretka, čeka nastavak agonije.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Stvar je otišla toliko daleko da je Denis Bećirović, u jednom trenutku, (pogledajte na snimci od 1 sat i 24 minute) upozorio Bakira Izetbegovića da više ne koristi izraz “legitimno predstavljanje”, kada je ovaj pokušao opravdati stavljanje potpisa na Mostarski sporazum s Draganom Čovićem uz posredovanje zapadnih diplomata specijalnog predstavnica EU Johana Sattlera, američkog veleposlanika Nelsona, šefice Misije OESS-a Kavalec i drugih.

To Izetbegovićevo objašnjenje legitimnosti, po kojem je Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata, a nisu neki drugi, zapravo je vrhunac njegove podlosti i pokvarenosti. Još veći prezir prema rješavanju “hrvatskog pitanja u BiH”, zapravo poštivanju Ustava, kroz provođenje, a ne opstruiranje, presude Ustavnog suda BiH, pokazao je njegov protukandidat Bećirović za kojeg hrvatsko pitanje “uopće ne postoji”- već samo “suverena država Bosna i Hercegovina i njezini građani”, pa slijedom toga onda ni Hrvati, kao konstitutivni i suveren narod. Doduše, za Bećirovića vrijedni poštovanja su samo Hrvati iz “multietničkih stranaka”, poput njegovog SDP-a, izabrani glasovima Bošnjaka, pa bi on jednog takvog na čelo Vijeća ministara, a mogu ga, veli, izabrati i dva člana Predsjedništva BiH, dok bi Izetbegović na to mjesto HDZ-ovu Jelku Miličević.

Hadžikadić se, pak, založio za izbor “jednog predsjednika države”, što ni drugoj dvojici ni bi mrsko.

Sva trojica pretendenata na stolicu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dok su isticali potrebu poštivanja pravne države, Ustava i Daytonskog sporazuma, ni u jednom trenutku ne spomenuše presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, čije neprovođenje je negacija pravne države, a nepoštivanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda otvorena opstrukcija Međunarodnog mirovnog sporazuma iz Daytona.

Ipak, tko god pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva Izetbegović ili Bećirović, Hadžikadićeve šanse su nikakve, morat će javno prisegnuti da će postupati suprotnom onom što u javnosti govori. A u toj prisezi, podsjetimo, stoji:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati danu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Iako se u javnosti predstavljaju kako ljuti politički protivnici, među trojicom kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, pokazalo se i u sinoćnjoj tv debati, gotovo da nije bilo razlika. Tako sva trojica dijele uvjerenje kako i Hrvatska kao i Srbija ima teritorijalne pretenzije prema BiH te da su kod susjeda na sceni “velikodržavne politike”.

Tom mitomanskom frazom zapravo se pokušava zamaskirati i diskreditirati uporno inzistiranje Hrvatske da se poštuju ustavna prava Hrvata i izmjeni Izborni zakon BiH kako bi i Hrvati mogli birati hrvatskog člana Predsjedništva i izaslanike u hrvatske klubove domova naroda. Izetbegović je i sinoć ponovio kako treba ukinuti zakonodavnu funkciju federalnog Doma naroda, koji je posljednja brana političkoj eliminaciji Hrvata.

S takvim destruktivnim pristupom obećao je Izetbegović svojim biračima, ako on pobjedi, BiH će nakon izbora, po ubrzanom postupku, dobiti status kandidata za članstvo u EU, “a možda osvanemo i u NATO-u”, i krenuti prema neviđenom ekonomskom bumu, rastu plaća, penzija, svega živog- za čak 50 posto.

I Denis Bećirović obećao je blagostanje ako on zasjedne u Predsjedništvo, dok je govorio o fiktivnoj državi Bosni i Hercegovini, onoj koje nama ni u Ustavu ni u stvarnosti.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori