Odakle izvire i što donosi “umjetna inteligencija”?

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

‘Umjetnoj inteligenciji’ valja suprotstaviti naravnu inteligenciju, a neosobnosti ’umjetne inteligencije’ autentičnu i pročišćenu ljudsku osobnost!

Luka Dončić postao metačovjek! Umjetna inteligencija preuzela Tiktok profil slavnog slovenskog košarkaša – izvijestio je “Jutarnji list” od petka, 23. rujna 2022. Što na to reći?

Povezano:

Umjetna inteligencija – utrka je već počela

Na stranu sve što bi palo na um našim starcima kada bi pročitali taj naslov i podnaslov. Tu je riječ o „umjetnoj inteligenciji“, temi kojoj jedni ne posvećuju pozornost, dok su drugi zabrinuti zato što smatrajući da će uskoro umjetna inteligencija djelovati samostalno i postati prijetnja čovjeku. Boje se što će biti ako vrlo „inteligentni“ strojevi postanu bićima s emocijama, sviješću, samosviješću i vlastitom voljom – i kako će to utjecati na ekonomiju, vlast, etiku, vjeru i općenito na ljudsku vrstu.

A i mi, obični ljudi, pitamo se više toga. Hoće li umjetna inteligencija štititi planet, prava i slobode pojedinaca? Hoće li diskriminirati ljude ako se njome budu koristili – današnjim metajezikom rečeno – transparentno i inkluzivno. Odnosno: ako se budu koristili – jezikom normalnih ljudi rečeno – odgovorno, nepristrano, pouzdano. Hoće li se strojevi s umjetnom pameću razvijati na dobrobit čovjeka i prirode? Itd. Duboko u sebi osjećamo da ne će. Zašto? Zato što su oni koji će sve više kreirati „pravila igre“ isti oni koji danas  kreiraju „pravila igre“ koja su nas doveli do toga gdje jesmo. I koja nas uvode, vode i zatočuju u neki novi totalitarizam.

Povezano:

UN: “Umjetna inteligencija može biti opasna”

 

Nekako nam padaju na pamet Isusove riječi: „Što iz čovjeka izlazi, to onečišćuje čovjeka. Tȁ iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka (Mk 7, 20-23).“

Nečisto nije ono što dolazi izvana, nečista je čovjekova nutrina, ne stanuje li u njoj Bog. Nečista je ako se u čovjekovu srcu nastanjuje egoizam, sebeljublje, pokvarenost. Tu je izvor svih nutarnjih i vanjskih onečišćenja. Ono što nas onečišćuje i opterećuje nije ono što ulazi na usta, nego ono što dolazi iz usta i srca. Riječi, one vode ratove, unose nered u svijet. Razorna snaga izvire iz čovjekova srca, ono je mjesto koje je izvor svih ugroza, osobnih i zajedničkih. Odatle izvire i ’umjetna inteligencija’, kao najnovije čovjekovo sredstvo onečovječenja čovjeka.

Povezano:

Zdravko Gavran: Umjetna inteligencija i pronicavo srce

‘Umjetnoj inteligenciji’ valja suprotstaviti naravnu inteligenciju, a neosobnosti ’umjetne inteligencije’ autentičnu i pročišćenu ljudsku osobnost!

 

M. O. / Hrvatsko nebo

Odgovori