OBJAVLJENO DIGITALNO IZDANJE ZBORNIKA RADOVA: „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

S velikim zadovoljstvom čast nam je obavijestiti Vas da je dostupno digitalno izdanje Zbornika radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

Zbornik cjelovitih radova nastao je kao rezultat kontinuiranoga dvogodišnjega rada na prikupljanju i uređivanju rukopisa i analiza o nedovoljno istraženom gastarbajterskom razdoblju i njegovom značaju za demografski, društveni, povijesni i ukupni razvoj Hrvatske. Digitalno izdanje Zbornika sadrži ukupno 32 rada na hrvatskom i engleskom jeziku, od čega je 29 znanstvenih radova te 3 stručna rada ukupnoga opsega od 525 stranica. Svojim znanstveno-istraživačkim radom autori su obradili i prikazali niz tema iz različitih problemskih područja, demografskoga, povijesnoga, kulturološkoga, sociološkoga, politološkoga i dr.

Cilj Zbornika je znanstveno razmatranje iseljeničkih i stradalničkih valova hrvatske gastarbajterske populacije, u okviru društvenih i interdiciplinarnih znanosti te ostalih predmetno srodnih područja, grana, polja i disciplina pa je, sukladno tomu, Zbornik sadržajno podijeljen na sljedeća tematska područja:

– Gastarbajterski romantizam (san o povratku),

 – Društvena i politička marginalizacija gastarbajtera,

 – Uloga gastarbajtera u obrani i oslobađanju Hrvatske,

 – Političke i ekonomske uvjetovanosti iseljavanja,

 – Demografski potencijali i gubitci,

 – Identitetsko bogatstvo dijaspore,

 – Umjetnost u egzilu i

 – Politička emigracija i emigrantski tisak.

Urednici Zbornika su doc. dr. sc. Monika Komušanac i doc. dr. sc. Wollfy Krašić s Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te izv. prof. dr. sc. Tado Jurić s Odjela za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. Recenzenti Zbornika su međunarodno priznati znanstvenici i stručnjaci, prof. dr. sc. Tihomir Luković, dr. sc. Regina Meyer, dr. Sebastian Kiessig te izv. prof. dr. sc. Mirjana Milićević.

Zbornik je priređen uoči održavanja II. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije o gastarbajterima koju organiziraju Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište 28. i 29. listopada 2022. godine u Zagrebu. Nastavak je to planiranoga bijenalnoga ciklusa konferencija posvećenih demografiji i hrvatskom iseljeništvu, a ovogodišnja konferencija naslova „Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske“ simbolično ukazuje na silinu „gastarbajterskoga“ uvjetovanja na prostorno-demografske procese u Hrvatskoj i na hrvatskom etničkom prostoru.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane nastavnike i studente da nam se pridruže na nizu zanimljivih predavanja o suvremenim demografskim procesima u Hrvatskoj.

Radujemo se Vašem dolasku!

Uredništvo Zbornika

Digitalno izdanje Zbornika dostupno je na poveznici: https://we.tl/t-u98NBXKAvz.

Hrvatsko nebo

Odgovori