SAD će biti najvažniji europski opskrbljivač ukapljenim plinom

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

Tvrtke i kućanstva u Europi stenju pod teretom cijena plina. Još nije razjašnjeno tko će zamijeniti Rusiju, do sada najvećeg opskrbljivača. Jedna nova analiza pokušava predvidjeti budućnost.

Postupak frakiranja u SAD-u

Najvažniji izvor ukapljenog prirodnog plina za Njemačku i Europu najvjerojatnije će biti Sjedinjene Američke Države. To je rezultat znanstvene analize Instituta za energetsku ekonomiju Sveučilišta u Kölnu. Naručitelj studije je savez energetske branše „Zukunft Gas”.

U neposrednoj budućnosti će, prema rezultatima analize, plin iz Rusije biti nedostupan ili dostupan s ograničenjima, pa će sadašnje cijene plina tek 2030. dostići razinu iz 2018. – i to samo ako se potražnja bitno smanji.

U znanstvenoj studiji „Razvoj globalnih tržišta plina do 2030.“ autori opisuju svoje viđenje razvoja opskrbe plinom do kraja desetljeća nakon napada Rusije na Ukrajinu i obustave isporuke plina.

Izazov fokusiranja na SAD

Godine 2021. ruski plin je imao udio na njemačkom tržištu od 55 posto. Transportiran je plinovodima. U međuvrijemenu Sjedinjene Američke Države su razvile veliki potencijal za transport tankerima prirodnog zemnog plina (Liquefied Natural Plin, LNG).

Početak radova na prvom njemačkom terminalu za ukapljeni plin u Lubminu
Početak radova na prvom njemačkom terminalu za ukapljeni plin u Lubminu 20. 9. 2022.

 

Ipak, analiza kaže da bi fokusiranje na Sjedinjene Američke Države predstavljalo izazov: „U pogledu neposredne budućnosti bilo bi primjereno da Njemačka ne izgubi iz vida namjeravanu diverzifikaciju izvora opskrbe”, zahtijeva Timh Kehler koji je na čelu krovne organizacije branše „Zukunft Gas”.

On u priopćenju za javnost dodaje: „Samo tako europska opskrba plinom može biti stabilna i sigurna. Za preorijentaciju je potrebna dugoročna strategija, koja jača diverzifikaciju opskrbe ukapljenim plinom.”

Kehler kaže da i Amerikanci očekuju jasne signale. „Samo ako naši američki trgovinski partneri steknu jasnu sliku o budućim perspektivama prodaje, investirat će nužne svote u dodatne kapacitete za proizvodnju ukapljenog plina.”

Potražnja raste

Europska potražnja za ukapljenim plinom će znatno porasti, navodi se u analizi. Za slučaj da se trajno prekine nabava plina iz Rusije, tri preostala plinovoda koji opskrbljuju EU – iz Norveške, Azerbajdžana i Alžira – bit će jako opterećeni.

Plinska platforma u norveškom moru
Vađenje plina u Norveškoj

Moguć je samo ograničen rast količina plina koje isporučuju te zemlje. Norveška može povećavati svoje isporuke do 2028., a onda će proizvodnja opadati. Uvoz iz sjevernoafričkih zemalja izvoznica vjerojatno će se smanjiti, jer će, zbog njihovog očekivanog gospodarskog rasta, porasti i njihove energetske potrebe.

EU će biti najvažnije tržište za SAD

U svim preispitanim scenarijima, uvoz iz Sjedinjenih Američkih Država bitno će se povećati u odnosu na godinu 2021. Ako ne bude trgovine plinom između Europske unije i Rusije, udio američkog plina će se popeti na 40 posto. Tako će se EU, pored Azije, pretvoriti u jedno od najvažnijih tržišta za ukapljeni plin.

Terminal za ukapljeni plin na Krku
Na američki pritisak Hrvatska je izgradila terminal za ukapljeni plin na Krku što se pokazalo spasonosnim nakon ruske agresije na Ukrajinu

Nasuprot tome, količina ukapljenog plina iz Katara ostat će ograničena. Vjerojatno ni dodatni uvoz iz Australije i Kanade neće biti značajan za europsko tržište, s obzirom na to da će ti izvoznici prvenstveno opskrbljivati azijsko tržište. Ali, dodatne količine bi mogle pomoći da se izbjegne nestašica na svjetskom tržištu. I manja potražnja bi mogla utjecati na pad cijena. To bi se postiglo elektrifikacijom, većom energetskom efikasnošću, proizvodnjom bioplina.

Timm Kehler računa da će se situacija s cijenama u odnosu na sadašnju razinu popraviti već 2024: „Brza izgradnja terminala za ukapljeni prirodni plin u Europi odstranit će uska grla za uvoz i izjednačiti europske i azijske cijene.”

 

https://www.dw.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)