LIGA NACIJA/Hrvatska u Ligi nacija igra za bogatstvo i olakšan put do Eura

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Dansku na Maksimiru 2:1 čime je preuzela vodeće mjesto u svojoj skupini. Sad se nalazi na korak do odlaska na završnicu, među četiri najbolje ekipe Lige nacija, što bi joj bio daleko najveći uspjeh dosad u tom natjecanju.

Pobjedom u posljednjem kolu protiv Austrije bi osigurala plasman, dok bi joj remi ili poraz odgovarali samo u slučaju da Danska na svom terenu ne pobijedi Francuze. S obzirom na to da bi poraz mogao svjetske prvake izbaciti u niži rang, nema sumnje da će utakmicu shvatiti maksimalno ozbiljno. Što je zapravo završnica Lige nacija, kad se igra i što donosi?

Četiri najbolje ekipe Lige nacija

Dosad su odigrane dvije pune sezone Lige nacija, a prvaci su, barem kada je riječ o elitnoj skupini, bili Portugal i Francuska. Na završnicu putuje pobjednik svake od četiriju skupina iz A kategorije Lige nacija.

Trenutno bi to bile Hrvatska, Mađarska, Španjolska i Nizozemska. Završnica će se igrati između 14. i 18. lipnja, a format je takav da se igraju dvije polufinalne, jedna finalna utakmica te susret za treće mjesto, sve po nokaut-sustavu.

Ždrijeb je u potpunosti otvoren, a njime se određuje i jedan domaćin natjecanja. Uvjet je da zemlja domaćin posjeduje barem dva stadiona iz četvrte kategorije stadiona, s kapacitetom od barem 30 tisuća gledatelja.

Idealno, stadioni bi se trebali nalaziti u istom gradu ili biti udaljeni maksimalno 150 kilometara. Zasad su interes za domaćinstvom iskazale Nizozemska, Belgija, Wales i Poljska. S obzirom na to da sve četiri reprezentacije igraju u istoj skupini, domaćinstvo može dobiti samo pobjednik, a to će biti Nizozemska ili Belgija.

Velika novčana nagrada

Samim igranjem u elitnoj skupini Lige nacija Hrvatskoj je pripalo nešto manje od 2.5 milijuna eura. Ostanak u eliti ključan je i jer je početna lova u skupini B bitno manja te iznosi 750 tisuća eura.

Osvajanje turnira bilo bi posebno lukrativno. Naime, ekipi koja ode do kraja natjecanja i uzme zlato pripast će oko 14 milijuna eura koje isplaćuje UEFA. Samo za usporedbu, za srebro u Rusiji HNS je dobio oko 29 milijuna eura.

Olakšan put do Europskog prvenstva

Osim bogate novčane nagrade i prestiža, osvajanje Lige nacija vuče za sobom i veliki sportski motiv. Naime, takav uspjeh bi reprezentaciji uvelike olakšao plasman na sljedeće Europsko prvenstvo, koje će se 2024. godine održati u Njemačkoj.

Osim domaćina, na Euru će se naći još 23 reprezentacije. Dvadeset će ih plasman osigurati tako da osvoje jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj grupi, dok će se preostale tri reprezentacije dobiti putem doigravanja.

Reprezentacije koje će sudjelovati na završnom turniru Lige nacije bit će ždrijebane u one skupine koje će imati po pet ekipa (u drugima će ih biti šest) kako bi u svoj kalendar mogle uvrstiti i završnicu Lige nacija.

U slučaju da Hrvatska osvoji Ligu nacija, a u kvalifikacijama ne uspije biti prva ili druga u skupini, imat će još jednu šansu za plasman jer će joj time automatski biti osigurano mjesto u doigravanju.

U doigravanju će sudjelovati ukupno 12 momčadi koje će igrati tri miniturnira, a prvak svakog turnira ići će na Euro. Čak i ako ne osvoji Ligu nacija, Hrvatska bi mogla osigurati svoje mjesto u doigravanju za Euro.

Naime, ako Ligu nacija osvoji reprezentacija koja je Euro izborila preko kvalifikacija, njeno garantirano mjesto u doigravanju ide momčadi sa sljedećim najboljim renkingom u Ligi nacija. Hrvatska tu stoji izvrsno jer je trenutno druga momčad u poretku, odmah iza Nizozemske.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori